SVIJET

General Mark Mili: Iranski raketni napad trebao ubiti američko osoblje i izazvati veliku štetu

Udari bili namijenjeni nanošenju strukturne štete, uništavanju vozila, opreme i aviona te ubijanju osoblja

Mark Mili. AFP

E. Ma. / Avaz.ba

9.1.2020

Dvije rakete pale su u srijedu u dobro osiguranu Zelenu zonu u Bagdadu gdje se nalaze vladine zgrade i strane misije, između ostalog i Ambasada SAD, ali nije bilo žrtava, saopćila je iračka vojska.

Sirene su odzvanjale unutar Zelene zone, a policijski izvori rekli su  medijima da je najmanje jedna raketa pala 100 metara od Ambasade SAD.

Podsjetimo, Iran je noći s utorka na srijedu lansirao rakete na američke snage u Iraku u znak odmazde za američko ubistvo iranskog generala Kasima Sulejmanija prošle sedmice, što je izazvalo zabrinutost zbog šireg rata na Bliskom istoku. 

Zapovjednik zajedničkog vojnog štaba, američki general Mark Mili (Milley) novinarima je kazao da je iranski raketni napad u srijedu trebao ubiti američko osoblje i izazvati veliku štetu u zračnoj bazi al-Asad. Dodao je da je još prerano govoriti hoće li Iran izvesti dodatne napade.

- Vjerujem, na temelju onoga što sam vidio i što znam, da su udari bili namijenjeni nanošenju strukturne štete, uništavanju vozila, opreme i aviona te ubijanju osoblja. To je moja lična procjena - kazao je Mili.


Napad u Iraku. AFP

Pohvalio je vojne zapovjednike na terenu za poduzimanje odgovarajućih mjera u zaštiti američkog osoblja.

Predsjednik SAD- Donald Tramp (Trump) jučer je izjavio kako se čini da Iran popušta nakon raketnih napada na američke snage u Iraku u kojima nije povrijeđen nijedan američki građanin. Najavio je pritom privredne sankcije režimu, ali ne i vojnu akciju protiv Irana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.