AKTUELNO

Predstavnički dom SAD želi ograničiti Trampove vojne ovlasti

Članovi Kongresa zabrinuti zbog strategije i odluka administracije koje nisu otklonjene na brifingu sa zastupnicima

Nensi Pelosi. Agencije

I. K. / Avaz.ba

9.1.2020

Predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (Nancy) najavila je glasanje o rezoluciji koja bi trebala ograničiti predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) da pokreće vojne akcije protiv Irana, nakon što je Teheran raketirao vojne baze u Iraku u kojima su bili američki vojnici. 

Pelosi je istakla da će se glasati o predsjedničkim ratnim ovlastima zbog zabrinutosti članova Kongresa o strategiji i odlukama administracije koje nisu otklonjene na brifingu sa zastupnicima.

Državni sekretar Majk Pompeo (Majk), ministar odbrane Mark Esper, načelnik spojenog štaba Mark Majli (Milley) i direktorica CIA-e Džina Haspel (Gina) održali su klasificirane brifinge za svih 535 članova Kongresa kako bi raspravljali o odluci predsjednika Trampa da naloži napad bespilotne letjelice, u kojem je prošle sedmice u Iraku ubijen iranski general Kasem Sulejmani.

Nakon zasjedanja većina Trampovih republikanaca pohvalila je zvaničnike SAD i udar. Senator Džim Riš (Jim Risch), republikanski predsjednik Odbora za vanjske odnose Senata, izjavio je kako je to bio jedan od najboljih brifinga te da su pružene "kristalno jasne informacije".

No, demokrati i najmanje dvoje republikanaca jasno su istakli kako službenici nisu pružili dokaze koji bi potkrijepili Trampove tvrdnje da je Sulejmani predstavljao "neposrednu prijetnju" Sjedinjenim Američkim Državama.

Rezoluciju o ograničavanju ovlasti, prema svemu sudeći, podržat će Predstavnički dom, gdje demokrati imaju većinu, ali ne i Senat, koji kontroliraju Trampovi republikanci.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.