ZAGREB

Hrvatska preuzima predsjedavanje Evropskim vijećem: Plenković i Mišel razgovarali o proširenju

Evropska unija želi dati jasne signale zemljama hrvatske regije kada je u pitanju proces proširenja, kazao Mišel

Mišel i Plenković: Brojni izazovi. Patrik Macek/PIXSELL

Fu. M. / Avaz.ba

9.1.2020

Hrvatska danas zvanično počinje predsjedavanjem Vijećem Evropske unije. Tim povodom u Zagrebu danas borave čelnici Unije, predvođeni predsjednikom Evropskog vijeća Šarlsom Mišelom (Charles Michel), koji se sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem.

- Tema Brexita bi trebala biti okončana do 31. januara. Hrvatska je spremna dovršiti taj posao do kraja i provesti pisane procedure - izjavio je Plenković nakon sastanka sa Mišelom.

Dodao je i da su Hrvatska, ali i Evropska unija spremne dalje sarađivati s Britanijom.

Također je kazao da su razgovarali o predstojećem sastanku čelnika EU i zemalja zapadnog Balkana.

- Hrvatska želi poslati poruku da je ovo dio Evrope o kojem imamo specifična znanja. Mi smo uspješna priča iz ove regije od 2002. godine. Oplemenili smo svoj suverenitet članstvom u EU. Sličan put želimo i svim zemljama jugoistočne Evrope - naglasio je Plenković.

Također je naglasio da će Hrvatska i EU u narednom periodu pokušati, prije održavanja zagrebačkog samita u maju, odblokirati prisupne pregovore Unije s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Predsjednik Evropskog vijeća naglasio je da pred Unijom u narednom periodu stoje brojni izazovi. I on je kazao da se od zagrebačkog samita očekuje mnogo.

- Evropska unija želi dati jasne signale zemljama hrvatske regije kada je u pitanju proces proširenja. Prije nekoliko mjeseci donesene su strateške odluke u Vijeću, bar kada su u pitanju Sjeverna Makedonija i Albanija. Nužno će biti da u narednom periodu premijer Plenković i ja damo jasan signal zemljama koje očekuju priključenje - rekao je Mišel.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.