SVIJET

Majk Pens: Amerikanci sigurniji nakon ubistva Sulejmanija, SAD imale informacije o napadu Irana

Oni su spremni poduzeti dodatne akcije radi zaštite osoblja i interesa na Bliskom istoku

Majk Pens. Arhiv

Avaz.ba

9.1.2020

Američki potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence) smatra da su Amerikanci sigurniji nakon što je predsjednik Donald Tramp (Trump) naredio napad u kojem je ubijen Kasem Sulejmani.

On je u intervjuu za CBS rekao da građani mogu biti mirni zahvaljujući liderstvu predsjednika Donalda Trampa, kao i velikom profesionalizmu koji je američka vojska pokazala posljednjih sedmica. 

- Uprkos iranskom napadu na naše baze, zbog spremnosti naše vojske nije bilo žrtava, ni među Amerikancima ni Iračanima. Imamo posla sa zemljom koja je vodeći državni sponzor terorizma više od 20 godina. Bit ćemo i dalje spremni i nastavit ćemo se suprotstavljati Iranu na način na koji je učinio Tramp - rekao je Pens. 

On je dodao i da SAD ne traže promjenu režima u Iranu, već promjenu ponašanja aktuelnog režima. 

Pens je rekao i da su SAD imale informacije da bi moglo doći do napada, zbog čega su američki vojnici izmješteni. 


Ubistvo Sulejmanija je bilo iz samoodbrane

Američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Keli Kraft (Kelly Kraft) uputila je svjetskoj organizaciji pismo u kojem nudi obrazloženje akcije izvedene prošle sedmice u kojoj je ubijen iranski general Kasem Sulejmani. 

- Ubistvo Sulejmanija bilo je iz samoodbrane, a Amerika je spremna preuzeti dodatne slične akcije radi zaštite našeg osoblja i interesa na Bliskom istoku. Također smo spremni bez preduvjeta započeti ozbiljne pregovore s Iranom, s ciljem da se spriječi daljnje ugrožavanje mira i stabilnosti u svijetu - navela je Kraft u pismu. 

Prema njenim riječima, ubistvo Sulejmanija opravdano je članom 51. Povelje UN-a, prema kojem se od zemalja zahtijeva da odmah podnesu izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a o svim mjerama poduzetim u ostvarivanju prava na samoodbranu. 

Dodala je i da su smrt Sulejmanija i zračni napadi na Irak i Siriju bili odgovor na eskalaciju serije oružanih napada prethodnih mjeseci na Bliskom istoku. 

Cilj je bio da se Iran odvrati od provođenja ili podržavanja napada, kao i da se degradira njegova sposobnost da vrši napade. 

Kasem Sulejmani. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.