TEHERAN Nakon informacija iz Pentagona

Iran negira da je srušio ukrajinski avion

Let 752 ukrajinske Međunarodne aviokompanije srušio se nekoliko minuta nakon polijetanja

Fena
09.01.2020 20:40

Katastrofa u Iranu

Foto: AFP

Iranske vlasti civilnog zrakoplovstva odbacile su kao "naučno nemoguće" izvještaje medija da je ukrajinski putnički avion, koji je poletio iz Teherana, oboren njihovom raketom, a ovaj scenarij nazvali su "nelogičnim glasinama". 

- Naučno je nemoguće da je raketa pogodila ukrajinski avion, takve su glasine nelogične - izjavio je u četvrtak Ali Abedzadeh, šef iranske Organizacije civilne avijacije, a prenosi novinska agencija ISNA.

Pozivajući se na anonimne zvaničnike Pentagona i obavještajnih službi, američki mediji objavili su da je Boeing 737 "vrlo vjerovatno" srušen iranskom raketom, prenosi Russia Today.

Let 752 ukrajinske Međunarodne aviokompanije srušio se nekoliko minuta od polijetanja iz Teherana, a samo nekoliko sati nakon što je Islamska revolucionarna garda ispalila rakete na američke mete unutar Iraka, u znak odmazde za prošlosedmično ubistvo iranskog generala Kasema Sulejmanija

Iranske vlasti civilnog zrakoplovstva razmatrale su mogućnost da je avion oboren, ali su odbacili tu mogućnost jer se avion pokušao vratiti na aerodrom.

Ukrajinski zvaničnici naveli su fotografiju krhotina aviona koja je "objavljena na internetu" kao mogući dokaz napada, ali iranske vlasti kažu da se fotografije ne podudaraju s fizičkim dokazima.

Komentari

NA VRH