ZAGREB Predsjednica Evropske komisije poručuje

Fon der Lejen: Moramo ispuniti obećanje Sjevernoj Makedoniji i Albaniji

Unija sada ne bi trebala mijenjati uvjete za njih, nego samo poboljšati metodologiju, kazala Fon der Lejen

Fu. M. / Avaz.ba
10.01.2020 14:24

Fon der Lejen: Sljedeći mjeseci posebno su važni

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Von der Leyen) ocijenila je da su sljedeći mjeseci važni za odnose Evropske unije sa zemljama zapadnog Balkana i založila se za otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

- Sljedeći mjeseci posebno su važni za naše odnose s Balkanom. Hrvatska je veliki zagovornik te teme - rekla je ona na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem nakon sastanka Kolegija evropskih komesara i hrvatskih ministara u Zagrebu.

Istakla je da će u tom smislu biti veoma važan zagrebački samit EU i država zapadnog Balkana te najavila da će se u prvoj polovini godine raditi na metodologiji proširenja, s obzirom na to da je grupa država, s Francuskom na čelu, blokirala početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

- One su ispunile kriterije, a mi moramo ispuniti svoje obećanje - rekla je Fon der Lejen i dodala da Unija sada ne bi trebala mijenjati uvjete za njih, nego samo poboljšati metodologiju pregovora.

Komentari

NA VRH