ZVANIČNO

Amerika uvela nove sankcije Iranu, na udaru proizvođači metala i rudarske kompanije

Mnučin je rekao da će se mjere koje pogađaju iransku ekonomiju nastaviti

Donald Tramp. Agencije

Al. Ti. / Avaz.ba

10.1.2020

Sjedinjene Američke Države danas su uvele nove sankcije protiv osam visokih iranskih dužnosnika koje je Vašington optužio da rade na destabilizaciji regije, kao i protiv više od deset vodećih proizvođača metala u Iranu.

- Kao rezultat ovih akcija, odbit ćemo milijardu dolara podrške iranskom režimu - kazao je danas ministar finansija SAD Stiven Mnučin (Steven Mnuchin) novinarima na brifingu u Bijeloj kući.

Među visokim iranskim dužnosnicima protiv kojih su usmjerene nove sankcije su Ali Šamkani, sekretar iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost, Muhamed Reza Aštijani, zamjenik šefa iranskih oružanih snaga, i Golamreza Sulejmani, šef milicije Basij, dobrovoljačke snage odane režimu.

Također, uvedene su sankcije za 17 iranskih proizvođača metala i rudarskim kompanijama. Sankcije su obuhvatile i mrežu od tri entiteta sa sjedištem u Kini i na Sejšelima.

Mnučin je rekao da su dužnosnici i kompanije pogođeni kao odgovor na iranske balističke udare usmjerene na iračke vojne baze u kojima su stacionirane američke snage. Podsjećamo, ti napadi bili su odgovor na ubistvo generala Kasema Sulejmanija.

Mnučin je rekao da će se mjere koje pogađaju iransku ekonomiju "nastaviti sve dok režim ne zaustavi finansiranje globalnog terorizma i ne obaveže se da nikad neće imati nuklearno oružje".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.