SVIJET Preokret nakon tragedije

Iran priznao: Srušili smo avion u kojem je poginulo 176 ljudi

Zbog nenamjernog rušenja aviona, iranski ministar vanjskih poslava Džavud Zarif izrazio je duboko žaljenje, izvinjenje i saučešće porodicama žrtava

I. K. / Avaz.ba

Saopćenje: Letjelica je slučajno pogođena i odgovorni će biti kažnjeni

Foto: Agencije


Vojska Irana zvanično je priznala da je oborila ukrajinski avion i time uzrokovala smrt 176 osoba. Riječ je o "ljudskoj grešci", navodi se u saopćenju objavljenom na iranskoj državnoj televiziji. Istaknuto je i da je letjelica slučajno pogođena i da će odgovorni biti kažnjeni. 

Inače, Iran je danima negirao odgovornost za rušenje ukrajinskog putničkog aviona Boeing 767 sa 176 putnika, koji je u srijedu ujutro poletio iz Teherana. 

Zbog nenamjernog rušenja aviona, iranski ministar vanjskih poslava Džavad Zarif izrazio je duboko žaljenje, izvinjenje i saučešće porodicama žrtava. Istaknuo je kako je ljudska greška u vrijeme krize, koju je izazvao avanturizam Sjedinjenih Američkih Država, dovela do incidenta. 

Twitter

Predsjednik Irana Hasan Rohani objavio je kako Iran žali zbog ove katastrofalne greške te je izrazio saučešće porodicama žrtava. Najavio je nastavak istrage kako bi se utvrdila odgovornost za "neoprostivu grešku".

Twitter

Treba istaknuti i da su prethodno američki, kanadski i britanski zvaničnici naveli da je "vrlo vjerovatno" da je iranska protuavionska raketa oborila avion, usmrtivši svih 176 putnika i članova posade, uz pretpostavku da je napad mogao biti greška.

Avion je oboren samo nekoliko sati nakon što je Iran izveo balistički raketni napad na iračke vojne baze, u kojima su smještene američke trupe, usred sukoba s Vašingtonom zbog napada američkog drona, u kojem je ubijen iranski general Revolucionarne garde Kasem Sulejmani. 

Podsjetimo, među poginulim putnicima u avionskoj nesreći u Iranu bila su 82 državljana Irana i 63 Kanađana, kao i državljani Ukrajine, Švedske, Afganistana, Njemačke i Velike Britanije. Poginulo je 11 Ukrajinaca, među kojima devet članova posade, 10 državljana Švedske, četvero putnika iz Afganistana, troje iz Njemačke i troje iz Velike Britanije.

Više o:

Iran Ukrajina Avion
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na