SVIJET

Ko će naslijediti sultana Omana: Prije smrti u tajnosti napisao jedno ime u zapečaćenom pismu

Nije imao djece i nije javno predstavio svoga nasljednika

Kabus bin Said. Agencije

I. K. / Avaz.ba

11.1.2020

Omanski sultan Kabus bin Said preminuo je sinoć, objavili su jutros državni mediji u Omanu, a u zemlji je proglašena trodnevna nacionalna žalost.

Sultan bin Said, koji je umro u dobi od 79 godina, uživao je podršku zapadnih zemalja, a Omanom, zemljom u Perzijskom zaljevu, vladao je punih 50 godina, od 1970. kada je državnim udarom bez krvoprolića došao na njeno čelo uz pomoć bivše kolonijalne sile u Omanu Velike Britanije.

Kabus nije imao djece i nije javno predstavio svoga nasljednika. Prema statutu iz 1996. vladajuća porodica  izabrat će njegovog nasljednika u roku od tri dana otkako prijestolje ostane prazno.

Ako se ne slože, vijeće sastavljeno od vojnih i sigurnosnih dužnosnika, čelnici vrhovnog suda i čelnici dviju savjetodavnih skupština postavit će na vlast osobu čije ime je sultan u tajnosti napisao u zapečaćenom pismu.

Kako su objavili omanski državni mediji, proglašena je trodnevna nacionalna žalost za javni i privatni sektor.

Mediji su također objavili saopćenje da je visoko vojno vijeće Omana pozvalo u subotu vladajuću porodicu da se sastane kako bi izabrala novog vladara nakon smrti sultana bin Saida.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.