TEHERAN

Novi protesti u Iranu: Demonstranti zahtijevaju ostavku ajatolaha Hamneija, nakratko uhapšen i ambasador Velike Britanije

Inspirirani smo vašom hrabrošću - kazao je Tramp

Al. Ti. / Avaz.ba

12.1.2020

Nezadovoljstvo građana Irana - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Novi protesti održali su se noćas u glavnom gradu Irana Teheranu.

Kako navodi AFP, oko hiljadu građana je protestiralo zahtijevajući ostavku vrhovnog iranskog vjerskog lidera ajatolaha Ali Hamneija.

Okupljeni demonstranti su uzvikivali slogane protiv najviših državnih zvaničnika, nakon što su vlasti priznale da je raketom oboren ukrajinski avion u kojem je poginulo 176 putnika i članova posade.

Demonstranti su uzvikivali i "smrt vođi"

Vrhovni vođo, podnesi ostavku - uzvikivale su stotine demonstranata koji su se okupili ispred Univerziteta Amir Kabir u Teheranu, kako se može vidjeti na video snimku objavljenom na Twitteru

Također, pojedini mediji su naveli da su demonstranti cijepali slike nedavno ubijenog generala Kasima Sulejmanija.

Istovremeno tokom protesta u Teheranu uhapšen je i ambasador Velike Britanije u Iranu Robert Makai, koji je nedugo nakon toga i pušten na slobodu.

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) je na Twitteru naveo da SAD s velikom pažnjom prati šta se dešava u Iranu i pružio podršku demonstrantima.

- Hrabrom narodu Irana, koji već dugo godina pati poručujem: Uz vas sam otkako sam postao predsjednik i moja administracija će nastaviti da bude uz vas - napisao je na Twitteru.

- Inspirirani smo vašom hrabrošću - dodao je.

Zvanični Vašington je pozvao Iran da se izvine Velikoj Britaniji zbog privođenja ambasadora tokom protesta.

 - Ovo krši Bečku konvenciju, po čemu je režim poznat tokom godina. Pozivamo ih da se formalno izvine Velikoj Britaniji zbog narušavanja prava diplomate - navedeno je u saopćenju Stejt Departmenta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.