HRVATSKA

Grabar-Kitarović: Djecu u školi uče korupciji, nazivaju ih štreberima i herojima

Kada idete kod doktora, svi očekuju da donesete, barem, cvijeće, čokoladu i slične stvari, kazala Grabar-Kitarović

Kolinda Grabar-Kitarović. Arhiv

Fu. M. / Avaz.ba

13.1.2020

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da je korupcija sveprisutna u Hrvatskoj, a počinje već u školama, gdje se djeca koja varaju na ispitima doživljavaju i slave kao 'heroji', piše danas britanski "Guardian".

- Učenike koji postižu dobre rezultate nazivaju štreberima, dok su "oni koji se pripreme tako da varaju na ispitima - heroji - kazala je Kolinda Grabar-Kitarović u Predsjedničkim dvorima, na prijemu međunarodnih dopisnika akreditiranih pri EU, koji se u okviru hrvatskog predsjedavanja Vijećem EU nalaze na studijskoj posjeti Hrvatskoj, prenosi T-portal.

Grabar-Kitarović: Razgovarala sa stranim novinarima. Josip regović /PIXSELL

- Tu počinje korupcija, s djecom. Oni traže načine kako da zaobiđu sistem, a to nije ograničeno samo na politiku. Mnogo je bolje nego što je bilo. Ali, nije to samo u politici - kazala je Grabar-Kitarović.

Predsjednica u odlasku priznala je da čak i svakodnevni običaji u njenoj zemlji potiču kulturu korumpiranosti, piše "Guardian".

- Najčešće nismo ni svjesni toga šta je korupcija. Kada idete kod doktora, svi očekuju da donesete, barem, cvijeće, čokoladu i slične stvari - to je običaj. Moja je majka nedavno bila u bolnici i prijatelji su me pitali zašto nisam ništa donijela jer medicinske sestre to očekuju. Rekla sam da 'neću sudjelovati u toj vrsti korupcije. Donijet ću korpu za Božić, kao božićni poklon, ali to je to - kazala je još aktuelna hrvatska predsjednica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.