KLIMATSKE PROMJENE

Umjesto snijega, trava na Mont Everestu

Usljed globalnog zagrijavanja, led se ubrzano topi, pa se počela širiti vegetacija

Mont Everest. The Weather Chanel

Srna

13.1.2020

NASA-in satelit "Landsat" uočio je značajan rast vegetacije na četiri područja oko Mont Everesta, i to na visini između 4.150 i 6.000 metara nadmorske visine.

Proučavajući fotografije koje su snimili sateliti između 1993. i 2018. godine, naučnici su otkrili travnate površine na velikim visinama do tada pokrivenim snijegom i ledom.

Riječ je o područjima na kojima se, usljed globalnog zagrijavanja, led ubrzano topi, pa se počela širiti vegetacija.

Sateliti su zabilježili da su tu počeli nicati grmlje i biljke koje obično rastu između subnivalnog i nivalnog (snježnog) vegetacionog pojasa.


Širi se vegetacija. NASA

Snježna linija lednika je nadmorska visina na kojoj su akumulacija i isparavanje i topljenje snijega i leda ujednačeni.

O otapanju leda u području Himalaja obavljena su brojna istraživanja, među kojima i ono koje je pokazalo da se stopa gubitka leda u periodu između 2000. i 2016. udvostručila, navodi Karen Anderson iz Instituta za okolinu i održivost na Univerzitetu u Ekseteru.

Studija je objavljena u časopisu "Globalne biološke promjene", a naučnici navode da su otkrića u skladu s modelom koji upućuje na smanjenje količine leda u područjima u kojima je temperatura preniska za rast biljaka, usljed globalnog zagrijavanja.

Anderson kaže da bi rast predsnježne vegetacije mogao imati značajnu ulogu u snabdijevanju regije vodom iz deset najvećih azijskih rijeka.

One vodom snabdijevaju oko 1,4 milijarde ljudi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.