IRAN

Katarski emir u Teheran odnio poruku Vašingtona

Šeik Tamim bin Hamad el-Tani pozvao na deeskalaciju situacije u regiji

Katarski emir je službeno boravio u Teheranu. Logično.com

Avaz.ba /Logično.com

13.1.2020

Nakon što je dva dana nakon čina državnog terorizma u kojem su SAD likvidirale iranskog generala Ksema Sulejmanija u hitnu posjetu Teheranu otputovao ministar vanjskih poslova Katara, šeik Muhamed bin Abdulrahman el-Tani jučer je u iranskoj prijestonici boravio katarski emir, šeik Tamim bin Hamad el-Tani. 

Katarski emir je službeno boravio u Teheranu u posjeti u kontekstu bilateralnih odnosa, najnovijih regionalnih događanja i vjerovatno je prenio još jednu američku poruku Iranu.

Ranije se ministar vanjskih poslova Katara sastao sa svojim kolegom Džavadom Zarifom (Javad) i navodno mu je ponudio “nuklearni dogovor” i ukidanje sankcija u zamjenu za „nikakav odgovor odmazde koji bi ugrozio živote američkih vojnika i civila na Bliskom istoku i šire“.

Nakon toga se dogodio napad u kojem je Iran koristio najslabije balističke projektile i pola sata prije napada je upozorio vlasti u Bagdadu koji će ciljevi biti napadnuti.

Kako je odmazde ipak bilo, SAD su ovaj put u Teheran odlučile poslati katarskog emira lično, koji će vlastima Islamske Republike prenijeti poruke Bijele kuće. Sam sadržaj pregovora je nepoznat, ali činjenica da je šeik Tamim bin Hamad el-Tani u Teheranu razgovarao s vodećim ljudima Islamske Republike sugerira na užurbane diplomatske aktivnosti u deeskalaciji situacije.

Šeik Tamim bin Hamad el-Tani s Rohanijem. Logično.com

U obraćanju novinarima u društvu iranskog predsjednika Rohanija šeik Tamim bin Hamad el-Tani je pozvao na deeskalaciju situacije u regiji.

Kasnije se susreo i s vrhovnim vođom islamske revolucije, ajatolahom Sajedom Alijem Hamneijem, ali sadržaj ovih razgovora jučer nije objavljen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.