LAHORE

Pakistanski sud poništio smrtnu kaznu Pervezu Mušarafu

Viši sud presudio je da specijalni tribunal oformljen da sudi bivšem predsjedniku nije legalan

Pervez Mušaraf. Agencije

Fena

13.1.2020

Pakistanski sud u ponedjeljak je poništio smrtnu kaznu izrečenu nekadašnjem vojnom vladaru zemlje, generalu Pervezu Mušarafu (Musharraf), nekadašnjem bliskom američkom savezniku u ratu protiv terorizma.

Viši sud u Lahoreu presudio je da specijalni tribunal oformljen da sudi bivšem predsjedniku nije legalan. Mušarafov tim odbrane uputio je peticiju višem sudu nakon presude tribunala u decembru prošle godine po kojoj je bivši general kriv zbog uvođenja vanrednog stanja i kršenja Ustava tokom svoje vladavine.

Mušaraf je preuzeo vlast 1999. godine, kada je svrgnuo izabranu vladu bivšeg premijera Navaza Šarifa (Nawaz Sharif) u vojnom udaru. Osam godina kasnije, on je uveo vanredno stanje i zatvorio je nekoliko ključnih sudija u kućni pritvor. Taj potez naišao je na osude širom zemlje i doveo je do njegove ostavke 2008. godine. 

- Smrtna kazna izrečena Pervezu Mušarafu nevažeća je nakon današnje odluke suda – izjavio je novinarima pakistanski državni tužilac. 

Mušarafov advokat pozdravio je današnju presudu, ali je rekao: 

- Sačekajmo kako će vlada reagirati.

On tvrdi da je Mušaraf meta političkog progona i da je bio lažno optužen za izdaju od vlade 2014. godine, nakon što se bivši premijer Šarif vratio na vlast.

Mušaraf je učinio Pakistan ključnim saveznikom Sjedinjenih Američkih Država u njihovom ratu protiv terorizma nakon napada na američke gradove 11. septembra 2001. On je dopustio NATO-u da transportira vojnu opremu u Afganistan preko Pakistana i da SAD koriste pakistanske zrakoplovne baze za logističku podršku.

Presudu i smrtnu kaznu izrečenu Mušarafu u decembru žestoko su kritizirale utjecajna pakistanska vojska i opoziciona stranka bivšeg državnog čelnika Svepakistanska muslimanska liga.

U ponedjeljak je Mušaraf izjavio za pakistansku TV stanicu ARY da je zadovoljan ishodom ročišta.

- Što se tiče zdravstvenog stanja, osjećam se bolje - dodao je.  

Mušarafovo zdravstveno stanje pogoršalo se prošlog mjeseca i bilo mu je dopušteno da napusti pritvor radi liječenja u bolnici.

Mušaraf trvrdi da mu je specijalni sud koji mu je sudio u intervalima između 2014. i 2019. odbio zahtjev da snimi izjavu u Dubaiju. On je tu živio od 2016., kada je napustio Pakistan kako bi primio medicinski tretman. 

Pakistanski sud smijenio je bivšeg premijera Šarifa pod optužbama za korupciju 2017. godine. On trenutno, uz kauciju,  boravi u Londonu zbog liječenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.