SVIJET

Makron poziva Trampa da ne povlači vojnike iz Afrike

Ukoliko se SAD odluče na povlačenje, to će biti loša vijest, smatra francuski predsjednik

Tramp i Makron. Arhiv

Fena

14.1.2020

Nakon što nije uspio uvjeriti američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) da se drži Pariskog klimatskog sporazuma i da ne odustane od napuštanja iranskog nuklearnog sporazuma, francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) sada ga pokušava uvjeriti da ne povlači trupe iz Afrike.

- Ukoliko bi Sjedinjene Države odlučile da se povuku iz Afrike, to bi bila loša vijest za nas - rekao je Makron kasno u ponedjeljak na konferenciji za novinare, nakon samita u Pauu, na jugozapadu Francuske, s predsjednicima pet afričkih zemalja - Burkina Faso, Čad, Mali, Mauritanija i Niger - koje čine grupu Sahel. 

Makronove primjedbe uslijedile su nakon što su visoki američki vojni dužnosnici istakli da Vašington razmišlja o smanjenju svoje vojne prisutnosti u Africi, prenosi Politico. 


Emanuel Makron. Arhiv

Francuski predsjednik je rekao da, iako je američko vojno prisustvo u toj regiji relativno malo, doprinos je značajan. SAD imaju 7.000 vojnika u rotaciji na afričkom kontinentu i dodatnih 2.000 vojnika angažiranih u misijama za obuku. Također, ima veliku bazu bespilotnih letjelica u Nigeru, koja pruža važne obavještajne podatke.

Pet afričkih vođa i francuski predsjednik imali su trosatni sastanak u "Château de Pau", dvorcu u kojem se Napoleon III odmarao i izdali su konačnu izjavu, u kojoj su ponovili svoju zajedničku odlučnost u borbi protiv terorističkih grupa. 

Tokom završne konferencije za novinare, Makron je tražio da se odbace postovi na društvenim mrežama u kojima se navodi da su francuske trupe raspoređene u afričkoj regiji kako bi kontrolirali rudnike urana, nagovještavajući da Rusija ili Kina stoje iza tih glasina.  

- Naš jedini interes je borba protiv terorizma, stabilnost i suverenitet država u kojima smo prisutni - rekao je Makron. 

- Čujem puno ljudi koji govore svakakve stvari. Zapitajte se ko im plaća, bilo da služe interesima terorista ili drugim stranim silama - rekao je Makron.  

Uz 4.500 francuskih vojnika raspoređenih na tom području od 2014. godine, kada je Mali zatražio pomoć, Makron je u ponedjeljak, također, objavio da raspoređuje dodatnih 220 vojnika u regiji.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.