SVIJET Predsjednik Francuske poručuje SAD

Makron poziva Trampa da ne povlači vojnike iz Afrike

Ukoliko se SAD odluče na povlačenje, to će biti loša vijest, smatra francuski predsjednik

Fena
14.01.2020 09:13

Tramp i Makron

Foto: Arhiv

Nakon što nije uspio uvjeriti američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) da se drži Pariskog klimatskog sporazuma i da ne odustane od napuštanja iranskog nuklearnog sporazuma, francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) sada ga pokušava uvjeriti da ne povlači trupe iz Afrike.

- Ukoliko bi Sjedinjene Države odlučile da se povuku iz Afrike, to bi bila loša vijest za nas - rekao je Makron kasno u ponedjeljak na konferenciji za novinare, nakon samita u Pauu, na jugozapadu Francuske, s predsjednicima pet afričkih zemalja - Burkina Faso, Čad, Mali, Mauritanija i Niger - koje čine grupu Sahel. 

Makronove primjedbe uslijedile su nakon što su visoki američki vojni dužnosnici istakli da Vašington razmišlja o smanjenju svoje vojne prisutnosti u Africi, prenosi Politico. 

  • Emanuel Makron
    Emanuel Makron Foto: Arhiv

Francuski predsjednik je rekao da, iako je američko vojno prisustvo u toj regiji relativno malo, doprinos je značajan. SAD imaju 7.000 vojnika u rotaciji na afričkom kontinentu i dodatnih 2.000 vojnika angažiranih u misijama za obuku. Također, ima veliku bazu bespilotnih letjelica u Nigeru, koja pruža važne obavještajne podatke.

Pet afričkih vođa i francuski predsjednik imali su trosatni sastanak u "Château de Pau", dvorcu u kojem se Napoleon III odmarao i izdali su konačnu izjavu, u kojoj su ponovili svoju zajedničku odlučnost u borbi protiv terorističkih grupa. 

Tokom završne konferencije za novinare, Makron je tražio da se odbace postovi na društvenim mrežama u kojima se navodi da su francuske trupe raspoređene u afričkoj regiji kako bi kontrolirali rudnike urana, nagovještavajući da Rusija ili Kina stoje iza tih glasina.  

- Naš jedini interes je borba protiv terorizma, stabilnost i suverenitet država u kojima smo prisutni - rekao je Makron. 

- Čujem puno ljudi koji govore svakakve stvari. Zapitajte se ko im plaća, bilo da služe interesima terorista ili drugim stranim silama - rekao je Makron.  

Uz 4.500 francuskih vojnika raspoređenih na tom području od 2014. godine, kada je Mali zatražio pomoć, Makron je u ponedjeljak, također, objavio da raspoređuje dodatnih 220 vojnika u regiji.  

Komentari

NA VRH