ŠOKANTNO

Ferrari, tri miliona na računu: Bobana u Austriji zovu ''gospodarom droge''

U zatvoru završio zbog sumnje da je stvorio zločinačku organizaciju

Ilustracija. Kurir.rs

Avaz.ba / Kurir,rs

14.1.2020

Boban J., Saša J. i Darko T. naći će se ponovo na sudu u Austriji jer su optuženi da su prodali 523 kilograma marihuane i tako zaradili milione. Njih trojica negiraju da imaju bilo kakve veze s uzgojem i prodajom narkotika, a zanimljivo je da je Boban J. odranije poznat pravosudnim organima Austrije jer je bio osumnjičen da za šverc narkotika, ali je pušten iz pritvora poslije šest mjeseci jer se istraga odvijala sporo.

Advokat Bobana J. podnio je početkom prošle godine zahtjev da bude pušten iz pritvora u kojem je završio zbog sumnje da je stvorio zločinačku organizaciju i krijumčario drogu. Zahtjev za puštanje iz pritvora zasnivao se na tome da je istekao šestomjesečni pritvor, riječ je o 3,7 tona marihuane, kojom su on i njegov klan stekli 18,77 miliona eura. 


Ilustracija. Kurir.rs

Gospodar droge

"Gospodar droge", kako ga nazivaju austrijski mediji, to vrijeme proveo je navodno radeći u svojoj kompaniji za čišćenje, gdje navodno zarađuje 2.000 eura mjesečno.

Međutim, ovaj podatak možda i ne bi bio toliko čudan da Boban u svom vlasništvu nema Ferrari 488 GTB, sat koji košta 700.000 eura, ali i druge skupocjene četverotočkaše. Prema procjenama javnog tužilaštva, na svom računu ima oko tri miliona eura. Sve ovo Boban je pravdao time da potječe iz bogate porodice koja je novac stekla prodajom lopata za snijeg. 

Ovaj slučaj izazvao je mnogo kontroverzi jer se smatra da je ''kilava'' istraga dovela do toga da jedan "gospodar hašiša" danas praktično bude na slobodi, a njegovog advokata nazivaju izuzetno lukavim i pametnim jer se služi svim mogućim zakonskim alatima u korist svog klijenta. 

Inače, austrijski mediji prenijeli su, također, da je ovaj slučaj nazvan "Operacija Romi", što je izazvalo burne reakcije velikog broja organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava i manjina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.