PREGOVORI

Vojni komandant koji želi osvojiti Tripoli napustio Moskvu, ništa od primirja

Haftar zatražio dodatno vrijeme

U Tripoliju ništa od prekida vatre. AFP

Fu. M. / Avaz.ba

14.1.2020

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je komandant istočnih libijskih snaga Kalifa Haftar napustio Moskvu sinoć, bez da je potpisao sporazum o primirju, objavila je ruska novinska agencija Tass.

- Komandant Libijske narodne vojske (LNA) Haftar na pregovorima pod pokroviteljstvom Turske i Rusije u Moskvi dan ranije zatražio je dodatno vrijeme da razmisli hoće li staviti svoj potpis na sporazum o prekidu vatre, a koji je potpisala suprotna strana - međunarodno priznata vlada u Tripoliju koju vodi Fajez el-Seradž - kazao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Na službenoj Facebook stranici istočnih libijskih snaga koje nastoje osvojiti Tripoli, u kojemu je sjedište Seradževe vlade, u utorak je objavljeno da je LNA "spremna i odlučna" ići u pobjedu.

Sa sastanka u Moskvi. Agencije

Pregovori su u ponedjeljak trajali sedam sati i u njima su učestvovale delegacije dvaju libijskih tabora, a nazočili su i turski ministri vanjskih poslova Mevlut Čavušolu (Čavušoglu) i odbrane Hulusi Akara, te dvojica ruskih kolega, Sergej Lavrov i Sergej Šojgu.

Predsjednici Turske i Rusije pozvali su u prošlu srijedu da se proglasi prekid vatre u nedjelju, više od devet mjeseci otkad traje ofanziva Libijske nacionalne vojske (LNA)  pod vodstvom Haftara na Tripoli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.