NJEMAČKA Pretresi u nekoliko objekata

Privedeni Čečeni koji su pripremali napad na berlinsku sinagogu

Vodi se istraga zbog sumnje u pripremu terorističkih napada

Avaz.ba

Njemačka policija

Foto: AFP


Njemačke vlasti su pretresle nekoliko objekata u više njemačkih gradova, a akcija je uperena protiv pripadnika islamističke scene koji su pripremali napade u nekoliko objekata, među kojima je i berlinska sinagoga.

- Osumnjičeni su provjeravali mogućnost napada na jednu sinagogu i jedan trgovinski centar - rekao je u utorak predstavnik državnog tužilaštva u Berlinu Martin Steltner.

Protiv četvorice osumnjičenih, pri čemu je riječ o osobama čečenskog porijekla, vodi se istraga zbog sumnje u pripremu terorističkih napada.

Akcija je provedena u četiri savezne zemlje, a najveći dio u Berlinu.

Državno tužilaštvo je saopćilo da su se planovi o napadu "nalazili u ranoj fazi". 

- U mobitelu jednog od okrivljenih su se nalazile detaljne fotografije nekoliko objekata - rekao je Steltner, ali je istodobno naglasio da još nije postojala "akutna opasnost" od napada.

Prema procjeni berlinskog sindikata policajaca, današnja akcija je pokazala da je Berlin i dalje u centru zanimanja međunarodnog terorizma. 

- Potpuno je ispravno reagirati već i pri početnoj sumnji i moguću opasnost ugušiti u nastajanju - rekla je portparol sindikata Kerstin Filip (Philipp).

Savezni ured za zaštitu ustavnog poretka je još 2017. pojačao prismotru nad islamistima sa sjevernog Kavkaza. Pripadnike te scene smatra izuzetno opasnima zbog njihove povezanosti s ostalim evropskim islamističkim grupama, kao i zbog zatvorenosti prema ostatku društva.

Najveći dio pripadnika islamističke scene došao je u Njemačku u jeku migrantskog vala 2015.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na