VELIKA AKCIJA Objavljeni detalji planiranih napada

Racije u Njemačkoj: Uhapšeni islamisti koji su pripremali teroristički napad

Na mobitelu jednog od okrivljenih nalazile se fotografije nekoliko objekata

Avaz.ba
14.01.2020 18:17

Antiteroristička akcija u Berlinu

Foto: AFP

Više objekata pretreseno je u njemačkim gradovima tokom akcije usmjerene protiv pripadnika islamističke scene koji su pripremali napade u nekoliko objekata među kojima je i berlinska sinagoga.

- Osumnjičeni su provjeravali mogućnost napada na jednu sinagogu i jedan trgovinski centar - rekao je predstavnik državnog odvjetništva u Berlinu Martin Šteltner (Steltner).

Protiv četvorice osumnjičenih, a radi se o osobama čečenskog porijekla, vodi se istraga zbog sumnje u pripremu terorističkih napada.

  • Policija uhapsila četiri osobe
    Policija uhapsila četiri osobe Foto: AFP

Akcija je provedena u četiri savezne zemlje, a najveći dio u Berlinu.  Državno tužilaštvo je saopćilo kako su se planovi o napadu „nalazili u ranoj fazi“. 

- Na mobitelu jednog od okrivljenih su se nalazile detaljne fotografije nekoliko objekata - rekao je Šteltner, te naglasio kako još nije postojala „akutna opasnost“ od napada.

Prema procjeni sindikata policajaca, današnja akcija je pokazala da je Berlin i dalje u središtu zanimanja međunarodnog terorizma.

- Potpuno je ispravno reagirati već i pri početnoj sumnji i moguću opasnost ugušiti u nastajanju - rekla je portparolka sindikata Kerstin Filip (Philipp).

Savezni ured za zaštitu ustavnog poretka je još 2017. pojačao nadzor nad islamistima sa sjevernog Kavkaza. Oni se smatraju izuzetno opasnima zbog  povezanosti s ostalim evropskim islamističkim skupinama, kao i zbog zatvorenosti prema ostatku društva.

Najveći dio pripadnika ove scene došao je u Njemačku u jeku migrantskog vala 2015.  

NA VRH