TUGA

Četverogodišnja djevojčica oslijepila od gripe

Rekli su da se možda nikada više neće probuditi i da možda više nikada neće biti ista, ispričala je njena majka

Džejd Delucia. CNN

I. K. / Avaz.ba

14.1.2020

Četverogodišnjakinja iz Ajove ostala je slijepa nakon što je oboljela od gripe, protiv koje nije bila vakcinisana.

Njeni roditelji su za "NBC" izjavili kako su im doktori rekli da ne znaju hoće li njihova kći opet progledati. Majka malene Džejd Delucije (Jade DeLucia) je kćer u bolnicu odvela na Božić, kada je dobila visoku temperatura. 

Džejd su roditelji prvo odveli u medicinski centar "Covenant". Njena majka je te noći radila drugu smjenu pa ju je na spavanje stavio novac, a kada je majka ujutro došla kući, vidjela je da se ne budi. Ležala je u krevetu i nije reagirala, a tijelo joj je bilo vrelo. Nakon toga su otišli u medicinski centar u kojem se ona nekontrolirano počela tresti, imala je napad.  

- Pogledala sam je, oči su joj bile izvrnute - rekla je njena majka Amanda FIlips (Phillips).



Malena Džejd nije se budila nekoliko dana. CNN

Tada je prebačena u Univerzitetsku bolnicu u Ajovi. Prevezena je helikopterom jer bi prijevoz kolima hitne pomoći bio prespor. Njena majka je za "CNN" rekla kako nije bila sigurna hoće li je ponovno vidjeti.

Doktori su naposliejtku roditeljima rekli kako je gripa utjecala na mozak njihove kćeri. Naime, djevojčica je dobila encefalopatiju, za koju je poznato da je jedna od komplikacija koje nastaju kao posljedica gripe. Zapravo se radi o upali mozga uslijed infekcije.


Džejd s majkom. CNN

- Rekli su nam da ima teška oštećenja mozga. Rekli su da se možda nikada više neće probuditi i da možda više nikada neće biti ista - prisjeća se njena majka.

Djevojčica se nije budila nekoliko dana. Imala je tip encefalopatije koji uzrokuje infekcija. Taj tip encefalopatije je toliko rijedak da postoji tek nekoliko studija koje se bave njenim utjecajem na djecu. Kada se nakon nekoliko dana probudila ljekari su shvatili da je dio mozga koji kontrolira vid oštećen.

Doktori će tek za šest mjeseci znati je li djevojčica izgubila vid trajno ili ne i hoće li imati i poteškoće u razvoju i pri učenju.


Džejd s roditeljima. CNN

Inače, američki centar za kontrolu bolesti ističe kako je prema njihovim procjenama od gripe ove sezone oboljelo najmanje 9,7 miliona ljudi. 87.000 njih je hospitalizirano, a umrlo ih je 4800.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.