IRAN Je li zatvorena pogrešna osoba

Uhapšena osoba koja je snimila rušenje ukrajinskog aviona

Iranski novinar koji živi u Londonu, a koji je prvi objavio sporni snimak, tvrdi da je njegov izvor na sigurnom

I. K. / Avaz.ba
15.01.2020 07:43

Pretpostavka je da će Iran uhapšenu osobu optužiti za krivično djelo u vezi s nacionalnom sigurnosti

Foto: Agencije

Vlasti Irana saopćile su da su uhapsile osobu koja je snimila video na kojem se vidi trenutak rušenja ukrajinskog aviona.

Pretpostavka je da će Iran uhapšenu osobu optužiti za krivično djelo u vezi s nacionalnom sigurnosti, piše BBC.

 

Prema informacijama iz iranskih medija, iranska Revolucionarna garda uhapsila je osobu koja je prošle sedmice objavila video na kojem se vidi kako raketa pogađa avion koji leti iznad Teherana.

No, iranski novinar koji živi u Londonu, a koji je prvi objavio sporni snimak, tvrdi da je njegov izvor na sigurnom i da su iranske vlasti uhapsile pogrešnu osobu.

Iranski predsjednik Hasan Rohani kazao je nedavno da će istragu nadgledati "specijalni sud". Naglasio je kako za ovaj "tragičan događaj" ne treba kriviti samo pojedinca koji je "povukao okidač".

- Iranske oružane snage priznale su svoju grešku, što je prvi korak. Sada trebamo uvjeriti ljude da se to neće ponoviti - dodao je tad Rohani.

Podsjetimo, ukrajinski avion srušen je prošle srijede u blizini aerodroma u Teheranu, pri čemu je poginulo 176 putnika i članova posade. Žrtve su većinom bili iranski i kanadski državljani.

Komentari

NA VRH