EKONOMIJA Nakon vijesti da će Vašington zadržati carine na uvoz kineskih proizvoda

Važan indeks na Vol stritu spustio se s rekordnog nivoa

Ukidanje carina ovisit će o tome pridržava li se Peking prve faze trgovinskog sporazuma, koji bi se u srijedu trebao potpisati u Vašingtonu

I. K. / Avaz.ba
15.01.2020 08:06

Vol strit

Foto: Agencije

Indeks S&P 500 na Vol stritu skliznuo je s rekordnog nivoa nakon vijesti da će Vašington vjerovatno zadržati carine na uvoz kineskih proizvoda sve do završetka predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama u novembru.

Dow Jones ojačao je 32 boda ili za 0,11 posto, na 28.939 bodova, dok je S&P 500 skliznuo za 0,15 posto, na 3.283 boda, a indeks Nasdaq za 0,24 posto, na 9.251 bod.

Tokom trgovanja, sva tri indeksa dosegla su nove rekordne nivoe, ali su cijene dionica poslije opale, jer je ulagače zabrinula vijest "Bloomberga" da će Vašington vjerovatno zadržati carine na uvoz kineskih proizvoda sve do završetka predsjedničkih izbora u SAD u novembru, do kada bi se trebao postići dogovor i o drugoj fazi sporazuma. 

Ukidanje carina ovisit će o tome pridržava li se Peking prve faze trgovinskog sporazuma, koji bi se u srijedu trebao potpisati u Vašingtonu.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava indeksa S&P 500 u četvrtom lanjskom tromjesečju biti, u prosjeku, 0,5 posto manje nego u istom razdoblju godinu prije. 

Ostvare li se te procjene, bio bi to drugi kvartal zaredom kako zarade kompanija padaju. 

No, ulagači se nadaju da će rezultati, ipak, biti bolji, a posebno u idućem razdoblju, nakon poboljšanja trgovinskih odnosa između SAD i Kine.

Na evropskim berzama cijene dionica jučer su, istovremeno, blago porasle. Londonski indeks FTSE ojačao je za 0,06 posto, na 7.622 boda, dok je frankfurtski DAX porastao za 0,04 posto, na 13.456 bodova, a pariski CAC za 0,08 posto, na 6.040 bodova.

Komentari

NA VRH