SVIJET

Iran odbacio ideju o novom Trampovom sporazumu

Rohani pozvao Vašington da se vrati nuklearnom dogovoru, iz kojeg su izašli 2018. godine

Hasan Rohani. Arhiv

Avaz.ba

15.1.2020

Iranski predsjednik Hasan Rohani (Hassan Rouhani) odbacio je u srijedu prijedlog o novom Trampovom sporazumu u svrhu rješavanja nuklearnog spora, izjavivši da je to čudna ponuda i kritizirajući američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) da uvijek krši obećanja.

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson), koji je pohvalio Trampa za umiješnost u sklapanju dogovora, pozvao je u utorak američkog čelnika da zamijeni iranski nuklearni sporazum s velikim silama iz 2015. svojim novim sporazumom, da bi osigurao da Teheran ne dođe u posjed nuklearnog oružja.   

Tramp je rekao da je saglasan s Džonsonom da bi Trampov sporazum trebao zamijeniti iranski nuklearni sporazum. 

U govoru koji je prenosila televizija Rohani je pozvao Vašington da se vrati u nuklearni sporazum, iz kojeg se povukao 2018. godine. 

Boris Džonson. Arhiv

Trampov sporazum umjesto iranskog nuklearnog sporazuma

Taj gospodin premijer u Londonu, ne znam kako on razmišlja. On kaže da ostavimo po strani nuklearni sporazum i pokrenemo tzv. Trampov plan - rekao je Rohani.

On je istakao da, ako oni poduzmu krivi korak, to će biti na njihovu štetu. Pravi put je povratak u nuklearni sporazum.  

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif (Javad) rekao je u srijedu da nuklearni sporazum nije mrtav te da nije siguran da bi bilo kakav novi Trampov sporazum trajao. 

Sjedinjene Države nisu provele obaveze iz postojećeg sporazuma. Imao sam američki sporazum i Amerika ga je prekršila. Kad bih imao Trampov sporazum, koliko bi on trajao - rekao je Zarif na konferenciji u Nju Delhiju. 


Donald Tramp. Arhiv

- Iran je zainteresiran za diplomatiju, ali ne i za pregovore sa SAD - kazao je on, dodavši da je postojeći sporazum među "najboljim dogovorima" koje je mogao zamisliti. 

Rohani i Zarif govorili su dan nakon što su Britanija, Francuska i Njemačka formalno optužile Iran za kršenje odredbi nuklearnog sporazuma, što je korak koji bi mogao dovesti do obnavljanja sankcija UN-a. 

Zarif je izjavio da će odgovoriti na pismo koje su poslale tri evropske države i istaknuo da budućnost sporazuma, koji nije mrtav, ovisi o Evropi. 

U utorak su Francuska, Velika Britanija i Njemačka aktivirale mehanizam za rješavanje sporova u sklopu nuklearnog sporazuma, nakon što je Iran nastavio kršenje sporazuma sklopljenog 2015. Diplomati su kazali da je svrha te odluke spasiti dogovor putem pregovora s Iranom o tome šta bi trebao učiniti da izmijeni odluke koje je donio. Svrha nije ponovo nametnuti sankcije UN-a. 

Tri svjetske sile obavijestile su Evropsku uniju o odluci da aktiviraju mehanizam.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.