REAKCIJE Hrvatska predsjednica govorila o korupciji

Brojne osude Kolindine izjave o doktorima koji uvijek očekuju cvijeće ili čokoladu

Reagirala je i Hrvatska liječnička komora, koja ovakvu izjavu smatra uvredljivom i potpuno neprihvatljivom

Fu. M. / Avaz.ba
15.01.2020 12:03

Grabar-Kitarović: Medicinske sestre očekuju da im nešto donesem

Foto: Arhiv

Ne stišavaju se reakcije na izjavu još aktuelne hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za britanski "The Guardian", u kojoj je kazala da "kad idete kod doktora, svi očekuju da donesete barem cvijeće, čokoladu i slične stvari“.

Reagirala je i Hrvatska liječnička komora, koja ovakvu izjavu smatra uvredljivom i potpuno neprihvatljivom.

- Ovakva paušalna i neistinita izjava vrlo je neodgovorna, ugrožava ugled liječničke profesije i može narušiti povjerenje pacijenata u hrvatske liječnike - rekla je predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju HLK-a Lada Zibar, prenosi T-portal.

Podsjećamo, Grabar-Kitarović, govoreći sa stranim medijima o korupciji, kazala je da je ona prisutna već u školama, a da je posebno izražena u zdravstvu.

- Najčešće nismo ni svjesni toga šta je korupcija... Kada idete kod doktora, svi očekuju da donesete barem cvijeće, čokoladu i slične stvari, to je običaj... Moja je majka nedavno bila u bolnici i prijatelji su me pitali zašto nisam ništa donijela, jer medicinske sestre to očekuju. Rekla sam: "Neću sudjelovati u toj vrsti korupcije. Donijet ću košaru za Božić, kao božićni poklon, ali to je to" - kazala je Grabar-Kitarović.

Komentari

NA VRH