RUSIJA Nakon što je Dmitrij Medvedev raspustio vladu

Oglasio se najveći Putinov protivnik: Svi koji su mislili da će on otići 2024. idioti su

Aleksej Navaljni je jedan od najpoznatijih ruskih opozicionara koji je u nekoliko navrata predvodio antivladine proteste, a zbog toga je više puta i hapšen

Avaz.ba / Telegraf.rs
15.01.2020 20:00

Aleksej Navaljni

Foto: Agencije

Odluka premijera Rusije Dmitrija Medvedeva da raspusti vladu šokirala je svijet, a mnogi se pitaju koja je pozadina ove objave koja je uslijedila samo nekoliko sati nakon što je predsjednik Vladimir Putin predložio ustavne promjene po kojima bi veća ovlaštenja bila data vladi i parlamentu zemlje. 

Polako stižu reakcije iz cijelog svijeta, a oglasio se i jedan od najvećih Putinovih rivala Aleksej Navaljni.

- Glavna poruka Putinovog obraćanja: svi oni koji su mislili da će on otići s vlasti 2024. su takvi idioti (i/ili prevaranti). Ostati lider za cijeli život, preuzeti vlasništvo nad čitavom državom i prisvojiti bogatstvo sebi i prijateljima je jedini cilj Putina i njegovog režima - napisao je Navaljni.

Navaljni je jedan od najpoznatijih ruskih opozicionara koji je u nekoliko navrata predvodio antivladine proteste, a zbog toga je više puta i hapšen.

Dmitrij Medvedev saopćio je da je raspustio vladu Rusije nakon obraćanja predsjednika te zemlje Vladimira Putina naciji. Saopćenje je mnoge dočekalo nespremne, a mnogi analitičari tvrde da je riječ o dobro osmišljenoj taktici.

Naime, Vladimir Putin je prije samo nekoliko sati u govoru naciji predložio ustavne promjene koje bi donijele povećana ovlaštenja parlamenta i vlade. On je predložio da se Ustavom omogući Državnoj dumi da odobrava kandidaturu premijera države.

Putinovi kritičari govorili su i ranije o tome da predsjednik razmišlja o različitim scenarijima kako bi ostao na vlasti i nakon 2024., kada mu istječe i drugi predsjednički mandat. Jedna od opcija je da postane premijer s proširenim ovlaštenjima.

Komentari

NA VRH