HRVATSKA

Vierda: Milanović mora oduzeti odlikovanja ratnim zločincima

Šalje se poruka, za naciju je sve dozvoljeno i nikakvi zakoni tu ne vrijede, kazala je Vierda

Vierda: Nepravedno i protuzakonito zamjenjuje se za pravedno i zakonito. Arhiv

Fu. M. / Avaz.ba

16.1.2020

Izbor Zorana Milanovića za novog predsjednika Hrvatske može ozbiljno da doprinese promjeni zvanične hrvatske politike u pogledu suočavanja sa prošlošću, ističe u razgovoru za "Danas" Branka Vierda iz hrvatske Inicijative mladih za ljudska prava.

Kako je istaknula, mandat Grabar-Kitarović obilježen je brojnim istupima koji su suočavanje sa prošlošću, onoj iz četrdesetih i devedesetih, unazadili.

–  Prateći kampanju Zorana Milanovića za predsjedničke izbore, vidljivo je da je isticao važnost poštivanja ljudskih prava, zajedništva te međusobnog poštovanja. U svojim obraćanjima zaobilazio je pozdravljati Hrvatice i Hrvate, obraćao se građanima Republike Hrvatske, čime je pokazao da mari za manjine, da su mu važni svi oni koji žive u Hrvatskoj, neovisno o etničkom ili bilo bilo kakvom drugom porijeklu - kazala je ona.

Istaknula je da je to ispravan put, koji bi mogao dovesti do oduzimanja odlikovanja Hrvatske pravosnažno osuđenim ratnim zločincima.

- To je ispravan put i vjerujemo da će mu mandat, kada govorimo o suočavanju sa prošlošću, biti obilježen oduzimanjem odlikovanja Hrvatske pravosnažno osuđenim ratnim zločincima, bili oni osuđeni od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) ili nacionalnih sudova, da će se ispričati za zločine počinjene u BiH i Hrvatskoj, a u kojima su sudjelovale oružane snage pod kontrolom RH, da će podržati osnivanje REKOM-a te da će svoje javne nastupe koristiti kako bi doprinosio miru i suštinskom pomirenju u regiji - naglasila je Vierda.

Upitana da prokomentira veličanje ratnih zločinaca ne samo u Hrvatskoj i Srbiji, već i u BiH i na Kosovu, Vierda odgovara da takva praksa u ovim državama, nažalost, ozbiljno narušava uspostavljanje stabilnosti i pomirenja među zemljama koje su pogođene ratovima devedesetih.

– Veličajući ratne zločince i relativizirajući ono što je počinjeno ratnim zločinima nepravedno i protuzakonito zamjenjuje se za pravedno i zakonito. Takvim nastojanjima se, prije svega mladima, ostavljaju u naslijeđe društva kojima ljudsko dostojanstvo predstavlja relativnu kategoriju, koja je sekundarna ako u odnos ulazi s ekstremnim nacionalizmom. Ukratko, šalje se poruka, za naciju je sve dozvoljeno i nikakvi zakoni tu ne vrijede - dodala je Vierda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.