SIRIJA

U kampu "El Hol" umrlo više od 500 ljudi

U saopćenju kurdskog Crvenog polumjeseca navodi se da je 371 dijete među 517 osoba koje su prošle godine preminule u kampu

Humanitarni uvjeti u kampu mogli bi biti dodatno pogoršani. Agencije

Avaz.ba

16.1.2020

Najmanje 517 ljudi, uglavnom djece, preminulo je prošle godine u prepunom kampu "El Hol" u Siriji, gdje su smješteni raseljeni i rodbina boraca "Islamske države", saopćeno je danas iz kurdskog Crvenog polumjeseca.

U kampu "El Hol" smješteno je gotovo 68.000 ljudi, koji zavise od humanitarne pomoći, posebno tokom zime.

U saopćenju kurdskog Crvenog polumjeseca navodi se da je 371 dijete među 517 osoba koje su prošle godine preminule u kampu.

Zvaničnik Crvenog polumjeseca Dalal Ismail rekao je da su neuhranjenost, loša zdravstvena njega za novorođenčad i hipotermija među glavnim uzrocima smrti djece u kampu.

Neuhranjenost, loša zdravstvena njega za novorođenčad i hipotermija među glavnim su uzrocima smrti djece u kampu. Agencije

U "El Holu" je smješteno više hiljada stranih državljana, uglavnom rodbine džihadista iz "Islamske države" koji se nalaze u osiguranom dijelu kampa.

Prema podacima kurdskih vlasti, u kampovima na sjeveroistoku Sirije je 12.000 stranaca, uključujući 4.000 žena i 8.000 djece. Većina je u "El Holu".

Kurdska administracija je tokom sedmice upozorila da bi humanitarni uvjeti u kampu mogli biti dodatno pogoršani jer je Vijeće sigurnosti UN-a glasalo da se zabrani prekogranična pomoć.

Granični prijelaz Jarubija na iračkoj granici je glavna tačka ulaska medicinske pomoći ka sjeveroistoku Sirije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.