BJELORUSIJA

Braća osuđena u jedinoj zemlji u Evropi sa smrtnom kaznom, bit će pogubljeni

Usmrtili učiteljicu jer je prijavila njihovu sestru socijalnoj službi zato što je smatrala da ne vodi brigu o dvoje svoje maloljetne djece

Stanislav i Ilija Kostesev. Mirror

Avaz.ba

16.1.2020

Devetnaestogodišnjem Stanislavu Kostsevu (Stanislaw Kostsew) i njegovom dvije godine starijem bratu Iliji (Illya) jedina nada da izbjegnu smrt strijeljanjem u potiljak je predsjednik Aleksandar Lukašenko, koji ih može pomilovati.

Kako piše ''Mirror'', u Bjelorusiji bi trebala biti pogubljena braća Kostsev zbog brutalnog ubistva bivše učiteljice. To je posljednja zemlja u Evropi koja ima smrtnu kaznu.

Međutim, predsjednik Lukašenko ih je u javnosti već nazvao “ološima”, tako da je pomilovanje vrlo malo vjerovatno. Braća su brutalno ubila 47-godišnju učiteljicu Nataliju Kostritsu (Natalya). Kako prenose mediji, učiteljicu su izbori nožem više od stotinu puta, a nakon toga su zapalili njenu kuću.

Braća osuđena na smrt. Mirror

Oni su usmrtili učiteljicu jer je prijavila njihovu sestru socijalnoj službi zato što je smatrala da ne vodi brigu o dvoje svoje maloljetne djece.

Bjeloruski predsjednik i prije proglašenja presude iznio je detalje stravičnog ubistva.

– Dva ološa, ne postoji drugi naziv za njih jer su i prije bili optuženi za napad, ubila su svoju učiteljicu. Zašto? Zato što je štitila djecu njihove sestre. Ubadali su je i rezali cijelu noć. Preklinjala ih je za život, ali oni su je dokrajčili uprkos njenim molbama – rekao je nedavno Lukašenko.

Kuća ubijene učiteljice. Mirror

Lukašenko je od 1994. potpisao smrtne presude za više od 250 osoba, samo je jednu pomilovao.

– Nakon toga se osjećaš užasno, osjećaš strah. Duboko si uzrujan jer znaš da će osoba biti ubijena zbog tvog potpisa. Ali to je puno bolji izbor od doživotnog zatvora jer su takvi ljudi zatvoreni u kavezima poput životinja – rekao je Lukašenko.

Inače, braća su uhapšena nakon što je kod njih pronađen kompjuter učiteljice koju su ubili, a koji su ukrali. Priznali su zločin te da su nož bacili u rijeku. Na sudu su molili za milost tvrdeći da su bili pijani.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.