RASKINUTA DUGOGODIŠNJA SARADNJA Nakon pobune francuskih seljaka

Makron zabranio uvoz medvjeda iz Slovenije

Francuski predsjednik pristao je obustaviti program preseljenja smeđih medvjeda iz Slovenije na područje francuskih Pirineja, koje tamošnji uzgajivači stoke smatraju odgovornim za gubitke na svojim stadima

Avaz.ba
17.01.2020 11:02

Makron: Shvatio probleme zbog naseljavanja medvjeda

Foto: Agencije

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) uslišio je zahtjeve seljaka o prekidu programa jačanja populacije medvjeda u Pirinejima, čime se obustavlja i donacija iz Slovenije, koja je Francuskoj u posljednjih 26 godina donirala nekoliko desetaka primjeraka tih životinja.

Francuski predsjednik pristao je obustaviti program preseljenja smeđih medvjeda iz Slovenije na područje francuskih Pirineja, koje tamošnji uzgajivači stoke smatraju odgovornim za gubitke na svojim stadima pa su zbog toga godinama bezuspješno protestirali, javljaju slovenski mediji pozivajući se francuske izvore.

- Predsjednik nam je obećao da se prestaje s naseljavanjem medvjeda i da to više neće dopuštati - kazao je čelnik udruženja pirinejskih uzgajivača goveda i ovaca Žan-Pjer Pomi (Jean-Pierre Pommies), dodavši da je Makron shvatio probleme koji seljaci imaju i apsurdan položaj do kojeg je doveo prekomjeran uvoz medvjeda na Pirineje. 

  • Seljaci iz zapadne Francuske protestiraju jer im medvjedi ugrožavaju stoku i prihode
    Seljaci iz zapadne Francuske protestiraju jer im medvjedi ugrožavaju stoku i prihode Foto: Agencije

Slovenija je od 1994., da temelju sporazuma s francuskom vladom, koja je željela obnoviti gotovo nestalu populaciju smeđih medvjeda na Pirinejima, donirala Francuskoj više desetaka mužjaka i ženki, no seljaci su se od početka žalili na agresivnost novonastanjenih medvjeda i njihovih potomaka. Oni smatraju da je sada tih zvijeri u Pirinejima i previše te da nanose velike štete stadima uzgajivača stoke na francuskoj i španskoj strani Pirineja.

Francuskim je medvjedima u Francuskoj na području Pirineja 90-ih godina prošlog stoljeća prijetilo izumiranje pa je donesena odluka da se veći broj mlađih mužjaka i ženki uveze, radi jačanja populacije i genetskog materijala. Smatra se da sada na Pirinejima obitava 40-ak primjeraka smeđeg medvjeda, većim dijelom "slovenskih" ili njihovih potomaka.

Francuski uzgajivači stoke u Pirinejima tvrde da se je u posljednjih deset godina broj smrtonosnih napada medvjeda na njihova stada učetverostručio.

- Oni koji brane dovođenje medvjeda kažu da su ljudi nekoć s medvjedima živjeli u simbiozi, ali to nije istina, povijesno je dokazano da je čovjek medvjede oduvijek ubijao - kazao je Pomi.

Kako navode slovenski mediji, već godinama seljaci iz zapadne Francuske protestiraju da im medvjedi ugrožavaju stoku i prihode. Lani su, protestirajući protiv Makrona, u svome kraju blokirali kolonu vozila s predsjednikom za vrijeme biciklističke utrke "Tour de France" pa im je sada izašao ususret i pristao na moratorij uvoza tih zvijeri u Francusku.

Slovenske donacije medvjeda Francuskoj su, u vrijeme kada se prije skoro 30 godina s njima započelo, odlično služile i kao promocija Slovenije kao zemlje s čistim prirodnim okolišem i državom velike biološke raznolikosti te turističkog potencijala.

NA VRH