INVAZIJA

Istočna Afrika pogođena najtežom najezdom skakavaca u posljednjih 25 godina

Pogoršana ionako loša situacija sa sigurnošću hrane u toj regiji

Invazija skakavaca u Africi. Egypt Independent

Fena

17.1.2020

Najteža najezda skakavaca u posljednjih 25 godina širi se istočnom Afrikom i predstavlja prijetnju bez presedana za sigurnost hrane u nekim od najsiromašnijih zemalja svijeta, saopćile su vlasti. Neuobičajeni klimatski uvjeti djelimični su krivac za to.

Rojevi skakavaca pojavljuju se poput tamnih oblaka na horizontu na nekim mjestima. Otprilike dužine prsta, ti insekti zajedno lete u milionima i pustoše usjeve, prisiljavajući ljude da se probijaju kroz rojeve.

- Ekstremno opasno povećanje rojeva skakavaca prijavljeno je u Keniji, izvijestila je regionalna istočnoafrička organizacija u ovoj sedmici. Jedan roj 60 je kilometara dug i 40 kilometara širok na sjeveroistoku zemlje - navodi u saopćenju Međuvladina razvojna agencija (IGAD).  

Tipični roj pustinjskih skakavaca može sadržavati do 150 miliona skakavaca po kvadratnom kilometru. Rojevi migriraju s vjetrom i mogu pokriti površinu od 100 do 150 kilometara u jednom danu. Prosječni roj može u danu uništiti usjeve potrebne da se prehrani 2.500 ljudi, saopćila je agencija.

Najezda pustinjskih skakavaca, koji se smatraju najopasnijom vrstom tog insekta, također je pogodila dijelove Somalije, Etiopije, Sudana, Džibutija i Eritreje, a IGAD je upozorio da bi dijelovi Južnog Sudana i Ugande mogli biti naredna meta.

Najezda je pogoršala ionako lošu situaciju sa sigurnošću hrane u toj regiji, upozorila je Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu. Stotine hiljada jutara usjeva je uništeno.

Milioni ljudi već se suočavaju s konstantnim rizikom suša ili poplava, kao i sa smrtonosnim nemirima u Etiopiji, napadima ekstremista u Somaliji i tinjajućim borbama u Južnom Sudanu nakon građanskog rata u toj zemlji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.