GLOBUS Objava američkog predsjednika na Twitteru

Tramp poručio iranskom ajatolahu: Trebao bi paziti šta pričaš

Hamenei oštro kritizirao SAD u petak tokom namaza u Teheranu

Avaz.ba
18.01.2020 08:30

Donald Tramp

Foto: AFP

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) poručio je iranskom vrhovnom vođi ajatolahu Aliju Hameneiju da bi trebao paziti šta priča, nakon što je Hamenei oštro kritizirao SAD u petak tokom namaza u Teheranu.

- Takozvani "vrhovni vođa" Irana, koji u posljednje vrijeme i nije toliko vrhovni, rekao je neke ružne stvari o SAD i Evropi. Njihova ekonomija se ruši, a ljudi trpe. Trebao bi biti vrlo oprezan sa svojim riječima! - napisao je Tramp na Twitteru.

Hamenei je jučer, pjevajući "smrt Americi", rekao kako bi se elitni gardisti mogli boriti van iranskih granica nakon američkog ubistava iranskog vrhovnog vojnog zapovjednika.

Njegovo obraćanje uslijedilo je zbog produbljivanje krize u Iranu, koji se bori s nemirima u zemlji zbog naglih poskupljenja goriva te protestima zbog rušenja ukrajinskog aviona, kao i sve većim pritiskom iz inozemstva.  

  • Ali Hamenei
    Ali Hamenei Foto: AFP

On je naveo da bi "ovi američki klaunovi koji lažu i kažu da su s iranskim narodom trebali vidjeti ko je iranski narod - a spomenuo je i rušenje aviona riječima da je to bila "gorka tragedija", ne nudeći izvinjenje.

- Neki su to pokušali iskoristiti kao izgovor za zasjenjivanje mučeništva našeg velikog zapovjednika Suleimanija - rekao je, pozivajući Irance da se ujedine i pokažu solidarnost na parlamentarnim izborima u februaru.

Hamenei je komentirao i ponašanje nekih evropskih zemalja, Velike Britanije, Francuske i Njemačke, riječima "tim se zemljama ne može vjerovati. I njihovi pregovori s Iranom su prevara".

Komentari

NA VRH