SVIJET

Erdoan: Terorističke organizacije će imati koristi ako libijska vlada padne

Njemačka i Ujedinjeni narodi će vršiti pritisak na zaraćene strane koje se bore za prijestonicu Tripoli

Redžep Tajip Erdoan. Fena

Avaz.ba

18.1.2020

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) pozvao je Evropu da podrži njegove poteze u Libiji, gdje pruža podršku međunarodno priznatoj vladi, ukoliko želi da okonča sukob u toj zemlji.

Erdoan je dao te komentare u kolumni objavljenoj u subotu na stranici Politico, uoči sutrašnjeg samita u Berlinu, na kome će se pokušati iznaći strategija za stabiliziranje zemlje.

Njemačka i Ujedinjeni narodi na toj će konferenciji vršiti pritisak na libijske zaraćene strane koje se bore za prijestonicu Tripoli da pristanu na prekid vatre i nadzorni mehanizam kao prve korake ka miru, tvrde diplomati.

Turska podržava vladu Fajeza el-Seraja u Tripoliju i opisuje Halifu Haftara, koji predvodi Libijsku narodnu vojsku (LNA) s istoka zemlje, kao pučistu.

- Imajući na umu da je Evropa manje zainteresirana za pružanje vojne podrške Libiji, ona očigledno mora izabrati da sarađuje s Turskom, koja je već obećala vojnu pomoć – piše Erdoan.

U Berlinu će se pokušati iznaći strategija za stabiliziranje zemlje. Agencije

- Mi ćemo obučavati libijske snage sigurnosti i pomagati im u borbi protiv terorizma, trgovine ljudima i dugih ozbiljnih prijetnji protiv međunarodne sigurnosti - dodao je.

Nedjeljni samit izvršit će pritisak na Haftara i LNA da zaustave devetomjesečnu ofanzivu na Tripoli nakon sedmicu dugog zatišja u borbama. Na samitu se neće, međutim, pokušati iznaći sporazum o diobi vlasti između dvije strane, saopćili su diplomati.

- Evropa će se suočiti s novim nizom problema i prijetnju ako legitimna libijska vlada padne - napisao je Erdoan.

I Haftar i Seraj trebali bi doputovati u Berlin – skupa s Erdoanom i čelnicima Rusije, Egipta i drugih zapadnih i arapskih sila. Libija je u haosu od svrgavanja s vlasti Muamera Gadafija 2011. godine.

Erdoan navodi da će, ukoliko libijska legitimna vlada propadne, islamske militantne grupe kao što su Islamska država i El-Kaida "pronaći plodno tlo kako bi ponovo stale na noge", prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.