SVIJET

Smijenjen sjevernokorejski ministar vanjskih poslova

Ko će biti novi šef diplomatije, nije navedeno, ali bi Pjongjang trebao objaviti njegovo ime narednog četvrtka

Ri Jong Ho. Agencije

Fena

18.1.2020

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Koreje Ri Jong Ho je smijenjen, javio je kanal vijesti NK sa sjedištem u Seulu.

Rijev nasljednik nije naveden, ali bi Pjongjang trebao objaviti njegovo ime narednog četvrtka, navodi se u izvještaju koji se poziva na neimenovane izvore.

Južnokorejsko ministarstvo ujedinjenja, nadležno za odnose sa Sjevernom Korejom, saopćilo je da bi se svaka promjena Rijevog statusa trebala uzeti s oprezom.

Rođen u 1956. godini, Ri je sin Ri Mjong Jea, bivšeg zamjenika Organizacije odjela za rukovođenje, tajnog tijela unutar vladajuće Radničke partije koje nadzire izbor i imenovanja na upravljačke pozicije u državi, sudeći po južnokorejskom ministarstvu ujedinjenja.


Godinama držan na najvišim pozicijama. Agencije

Njegov otac također je bio urednik Korejske centralne novinske agencije (KCNA), državnog medija koji objavljuje propagandne izjave iz Pjongjanga.

S tečnim znanjem engleskog jezika koji je studirao na uglednom Univerzitetu za strane jezike u Pjongjangu, Ri je godinama držan na najvišim pozicijama za odnose sa Zapadom.

On je od 2003 do 2007. bio sjevernokorejski ambasador u Londonu i obavljao je dužnost zamjenika ministra vanjskih poslova, predstavljajući Sjevernu Koreju na šestostranim razgovorima o nuklearnom programu Sjevera, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.