FRANCUSKA

Priveden novinar koji je otkrio gdje se Makron nalazi

Nalazim se u teatru "Bouffes du Nord", Tri reda iza je predsjednika

Emanuel Makron. Agencije

Avaz.ba

18.1.2020

U Francuskoj je priveden novinar Taha Buhafs (Bouhafs), jer je na društvenim mrežama objavio da se predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) nalazi u pariskom teatru.

- Nalazim se u teatru "Bouffes du Nord". Tri reda iza predsjednika Francuske. Pojedini demonstranti su ovdje i pozivaju sve ovamo. Pripreme su u toku. Večeras bi moglo biti dešavanja - napisao je Buhafs.

Snage sigurnosti Francuske evakuirale su predsjednika zemlje iz teatra "Bouffes du Nord" u Parizu zbog napada antivladinih demonstranata.

Veća grupa demonstranata okupila se ispred pozorišta nakon što je na društvenim mrežama objavljena informacija da se predsjednik Makron nalazi u zgradi.

Uzvikujući slogane protiv Makrona, demonstranti su pokušali ući u pozorište, a francuska policija evakuirala je predsjednika.

Najavljeni vladin plan reforme penzionog sistema u Francuskoj je bio povod za proteste i štrajkove koji traju od 5. decembra prošle godine.

Administracija francuskog predsjednika Makrona novim planom zagovara da se visina penzije izračunava na osnovu iznosa plaće koju je radnik imao tokom cijele karijere, a ne na osnovu plaća iz posljednjih pet godina radne karijere. Sindikati tvrde da će to rezultirati znatno manjim penzijama za buduće penzionere.

Makronov plan predviđa i izmjene u kriterija zahtjevnosti različitih zanimanja, a što će u konačnici oduzeti pravo prijevremenog penzionisanja za radnike iz više sektora, uključujući i javnu službu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.