UŽAS

Jeziva ispovijest supruge američkog predsjedničkog kandidata: Ljekar me seksualno zlostavljao tokom trudnoće

Ona je to izjavila na televiziji CNN, sa željom da pomogne drugim ženama

Evelin Jang. Screenshot

Avaz.ba

18.1.2020

Supruga američkog predsjedničkog kandidata Endrjua Janga (Andrew Yang), Evelin (Evelyn), tvrdi da je od strane svog ginekologa bila seksualno uznemiravana tokom trudnoće sa svojim prvim sinom. Ona je to otkrila na televiziji CNN, sa željom da pomogne drugim ženama.

Ona je čak navela i ime ljekara - Robert Haden.

- To je počelo neprikladnim pitanjima koja su se ticala koliko sam bila intimna sa svojim suprugom, seksualne aktivnosti, veoma neprikladna pitanja koja nisu imala veze sa mojim zdravljem - ispričala je.

Onda su, tvrdi, pregledi postajali sve duži i češći, a zapravo, kako je shvatila, većinom uglavnom nepotrebni.

Sve je eskaliralo kada je bila u sedmom mjesecu.

- Bila sam u ordinaciji, obučena i spremna da krenem. U posljednjoj minuti rekao mi je da misli kako će biti potreban carski rez. Privukao me je, skinuo i pregledao, ali bez rukavica. Prvo sam se pitala, "Šta se ovdje dešava - ispričala je.


Podrška koju su ona i njen suprug dobili u kampanji inspirirala ju je da govori o ovom uznemiravanju, iako u početku ni suprugu nije govorila šta se dešava.

- Nisam željela da se osjeća krivim jer nije mogao da ide sa mnom na preglede. U to vrijeme on je mnogo putovao za svoju neprofitnu organizaciju - kazala je.

Tek mjesecima kasnije otkrila je pretražujući internet da su ovog ljekara optuživale i druge žene, a obavještena je i da je on napustio službu. Tada je sve ispričala suprugu.

On je, kaže, plakao i osjećao se krivim jer jedan njen usputni komentar nije povezao sa problemom, a to je "Zašto dozvoljavaju muškarcima da budu ginekolozi? To nema smisla".

Ona i još 17 žena podigle su zajedničku tužbu protiv ljekara za seksualno uznemiravanje. On je priznao krivicu u dva slučaja, a to nije bio njen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.