SVIJET

Žene u Siriji prije rata nisu napuštale dom: Sada udovice izdržavaju porodicu

Osam krvoprolića generaciju muškaraca osudilo je na smrt, zatvor ili na život kao izbjeglice

Fatma Ravas. Agencije

Avaz.ba

19.1.2020

Žene istočnog Alepa prije rata bile su potpuno nevidljive, ali sada oblikuju gorki mir. U siromašnim, konzervativnim dijelovima Sirije, mnoge žene su rijetko napuštale dom, kada bi ga i napustile bile bi u pratnji svojih supruga. Muškarci ne samo da su zarađivali za hljeb, već su ga i kupovali. 

Potom je počeo rat te se situacija promjenila. Osam godina rata i krvoprolića generaciju sirijskih muškaraca osudilo je na smrt, zatvor ili na život kao izbjeglice. 

Dok žene brinu o tome da li će ikada pronaći nestale supruge, bake odgajaju unučad koja su postala siročad. Udovice izdržavaju porodice te u mnogim slučajevima napuštaju kuće samostalno i rade po prvi put u životu. 

Fatima Ravas (Rawass) prošle godine otvorila je kozmetički salon, tri godine nakon smrti supruga.

- Prije su se žene plašile svega - rekla je Fatima, dodajući da se sada nema čega bojati.


Fatma Ravas. Agencije

Ravas navodi kako nikada nije srela muškarca izvan svoje porodice. Nju su sa 19. godina zaručili za rođaka, bez konsultacija sa njom. Nakon udaje nije često napuštala kuću, brinula se za djecu.

Fatma se liječila od depresije te je upisal i školu ljepote. Salon je otvorila od ušteđevine i uz pomoć kredita kojeg je dobila od Crvenog polumjeseca. U maju prošle godine u svojoj sobi je otvorila kozmetički salon.  

- Kada radite ne morate tražiti ništa od drugih - rekla je ona, a u salonu nudi usluge šminke, iscrtavanja obrva kao i friziranja ženama sa hidžabom poput nje.

Otac joj nije dozvolio da radi, zbog toga što će tako biti u kontaktu sa muškarcima. 

Njeni roditelji su željeli da ona dođe živjeti kod njih. Međutim, Fatma je to odbila. Također, on joj je zabranio i da se ponovo uda, smatrajući da udovica treba da se birine samo o svojoj djeci.  

Priča je to Fatme Ravas, udovice iz Sirije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.