SVIJET

Postignut plan o primirju u Libiji

Sukobljene strane su dale imena za formiranje vojnog komiteta čiji sastav će činiti 5+5 članova i čiji zadatak će biti nadzor implementacije primirja

Sastanak lidera na Berlinskoj konferenciji. AFP

Avaz.ba

19.1.2020

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako je na Berlinskoj mirovnoj konferenciji postignut sveobuhvatan plan o podršci primirju u Libiji.

U Berlinu je održana međunarodna konferencija na kojoj su se okupili svjetski lideri kako bi razgovarali o uspostavi trajnog primirja i pronalasku političkog rješenja za višegodišnju krizu u Libiji.

Domaćini Berlinske konferencije kancelarka Angela Merkel i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres (Guterres) obratili su se novinarima po završetku sastanka u sjedištu njemačke vlade i istakli kako su učesnici saglasni o neophodnosti implementacije primirja u Libiji.

Ističući kako su učesnici saglasni da vojno rješenje libijske krize nije moguće, Merkel je kazala da je postignut dogovor o sveobuhvatnom planu podrške primirju u Libiji. 

- Sukobljene strane su dale imena za formiranje vojnog komiteta čiji sastav će činiti 5+5 članova i čiji zadatak će biti nadzor implementacije primirja - kazala je Merkel.

Generalni sekretar UN je kazao da su učesnici konferencije iz Berlina poslali snažan signal podrške uspostavi trajnog primirja i mirnog rješenja krize u Libiji.

On je također kazao da su učesnici saglasni i o neophodnosti implementacije embarga na oružje za Libiju.

Ruska agencija Tas je imala uvid u nacrt dokumenta. Prema tom nacrtu, proces rješenja krize u Libiji bit će podijeljen na šest djelova: primirje, embargo na oružje, politički proces, reforma sektora sigurnosti, ekonomska i finansijska reforma, poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava.

U nacrtu se također poziva na nemiješanje u oružani sukobu u Libiji i traži od Vijeća sigurnosti UN da uvede sankcije zemljama koje krše embargo na oružje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.