SVIJET

Rekordne padavine: U Kanadi palo 77 cm snijega, proglašeno vanredno stanje

Ovakvo stanje ne brine jedino djecu

Kanada. Kurir

Avaz.ba

20.1.2020

U kanadskim pokrajinama Njufaundlend i Labrador za vikend je palo oko 77 centimetara snijega, što je najveća snježna mećava ikad zabilježena na tom prostoru.

Proglasili su stepen vanrednog stanja kakvo nije bilo od 1984. godine. 

- Snježne padavine zatrpale su grad Sent Džons. Palo je 76,2 cm snijega, a nanosi visoki i do dva metra oborili su rekord snježnih padavina iz 5. aprila 1999. godine, kada je palo 68,4 centimetra snijega - rekao je meteorolog Rob Karol (Carroll). 

Snježna oluja koja je početkom sedmice harala sjeveroistokom SAD, popraćena jakim vjetrovima te snježnim padavinama, svoj vrhunac doživjela je prelaskom ciklona u Atlantski okean, čime je tzv. ciklon bomba zatrpala istočne dijelove Kanade.

Premijer Njufaundlenda Dvajt Bol (Dwight Ball) zatražio je pomoć kanadske vojske, dok su se stanovnici Sent Džonsa borili da se izvuku iz zatrpanih domova. 


Snijeg u Kanadi. Twitter

Gradonačelnik Sent Džonsa Deni Brin (Danny) veći dio života živi u tom gradu.

- Ovakvu oluju nikad nisam vidio. Takvu kombinaciju količine snijega i brzine vjetra kakvu smo imali. To je nevjerovatno. Kada sam u nedjelju ujutro izašao na ulicu, nisam mogao da vidim svoj automobil. Visok sam 178 centimetara, a naleti snijega na ulici bili su još 10-ak centimetara iznad moje glave - rekao je on. 

Jedini koje ovakvo stanje ne brine su - djeca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.