PEKING

Si Đinping: Moramo zaustaviti širenje korona virusa

Simptomi bolesti uključuju povišenu temperaturu, kašalj i poteškoće s disanjem

Si Đinping. Arhiv

Avaz.ba

20.1.2020

Kineski predsjednik Si Đinping rekao je danas da će zemlja odlučno suzbiti širenje novog korona virusa, od kojeg je dosad u toj zemlji preminulo troje ljudi.

- Ljudski životi i zdravlje trebaju biti vrhunski prioritet i širenje epidemije treba biti odlučno zaustavljeno - rekao je Si Đinping. 

Kina je potvrdila da je dosad zabilježeno ukupno 217 slučajeva korona virusa, koji je najprije otkriven u gradu Vuhanu u centru države.

Od bolesti izazvane tim virusom dosad je umrlo troje ljudi od početka decembra, a počeo se širiti i u susjedne zemlje. 

Simptomi bolesti su povišena temperatura, kašalj i poteškoće s disanjem. 


Prvi slučaj zaraze

Ilustracija. Arhiv

Prvi slučaj je zabilježen u Vuhanu početkom decembra prošle godine. Epidemija je izazvala zabrinutost i zbog približavanja praznika Kineske nove godine, kada stotine miliona Kineza putuju kako unutar zemlje tako i u inozemstvo. 

Slučajevi bolesti pluća povezani s novim korona virusom već su zabilježeni izvan Kine - dva na Tajlandu i jedan u Japanu. Svi su bolesnici porijeklom iz Vuhana ili su nedavno posjetili taj kineski grad. 

Peking je jučer objavio da će pojačati nastojanja da obuzda širenje virusa. 


U istoj grupi kao SARS

Novi virus spada u istu grupu korona virusa koji uzrokuju teški akutni respiratorni sindrom (SARS). U globalnoj epidemiji te bolesti 2002. i 2003. godine umrlo je gotovo 800 ljudi. 

Neki naučnici upozoravaju da novi virus možda nije smrtonosan kao SARS, ali se o njemu trenutno malo zna - nije poznato njegovo porijeklo ni koliko se lako širi među ljudima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.