ALARMANTNO

Koliko bismo trebali biti zabrinuti zbog virusa u Kini

Uzorci virusa uzeti su od pacijenata i analizirani u laboratoriju

Još se ne zna koji je virus u pitanju. AFP

Fena

20.1.2020

Virus, dosad nepoznat naučnicima, koji uzrokuje tešku bolest pluća, otkriven je u kineskom gradu Vuhan i u dvije druge države.

Zasad se zna da su tri osobe preminule od ovog virusa, koji se u gradu pojavio u decembru.

Postoji više od dvije stotine potvrđenih slučajeva virusa, ali britanski stručnjaci procjenjuju da je ta brojka bliža 1.700, piše BBC.

Kada se pojavi neki novi virus i uzrokuje upalu pluća, to je uvijek razlog za brigu, a zdravstveni stručnjaci širom svijeta budu u stanju visoke pripravnosti zbog mogućnosti visokog stepena zaraze.

Međutim, radi li ovdje o nekom prolaznom virusu ili je ipak neka pandemija na pomolu?

Uzorci virusa uzeti su od pacijenata i analizirani u laboratoriju.

A zvaničnici u Kini i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zaključili su da se radi o koronavirusu.

Koronavirusi predstavljaju veliku porodicu virusa, ali poznato je da samo šest (a ako se uvrsti u njih i ovaj novi, to bi ih činilo sedam) inficira ljude.

Teški akutni respiratorni sindrom (SASR), koji je izazvan koronavirusom, usmrtio je 774 od 8.098 osoba zaraženih u epidemiji koja je počela u Kini 2002. godine.

- Postoji dobro sjećanje na SARS. Odatle potječe strah, ali mnogo smo spremniji sada za liječenje i sprečavanje tih vrsta bolesti - kaže dr. Džosi Golding (Josie) iz organizacije ''Wellcome Trust''.

Koronavirusi mogu uzrokovati simptome u rasponu od blage prehlade do smrti organizma.

Čini se da se ovaj novi virus nalazi negdje u sredini.

- Kad vidimo novi koronavirus, želimo znati koliko su teški simptomi - ovo je više od simptoma nalik prehladi i to je razlog za zabrinutost, ali nije tako ozbiljan kao SARS - kaže profesor Mark Vulhaus (Woolhouse) s Univerziteta u Edinburgu.

Novi virusi bivaju stalno otkriveni.

Oni prelaze s jedne vrste, u kojoj su bili neprimijećeni, na ljude.

- Ako razmišljamo o epidemijama u prošlosti, ukoliko se radi o novom koronavirusu, on će doći od životinja - kaže profesor Džonatan Bol (Jonathan Ball), virolog s Univerziteta u Notingemu.

SARS je prešao s cibetki na ljude.

I bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS), koji je usmrtio 858 od 2.494 zaraženih osoba, otkad se pojavio 2012., redovno prelazi s jednogrbe deve na ljude.

Kineski zvaničnici kažu da nije bilo slučajeva da je virus prešao s jedne osobe na drugu.

Trenutno Svjetska zdravstvena organizacija i zdravstveni zvaničnici iz Vuhana nisu još došli do zaključka da se virus može prenijeti s osobe na osobu.

Ovo je glavni razlog za zabrinutost jer, ako nova vrsta virusa inficira pluća, kašalj i kihanje su vrlo učinkovit način da se virus proširi.

Međutim, neki stručnjaci upozoravaju kako je možda prerano da se isključi prenošenje s čovjeka na čovjeka.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.