BRISEL

Glasanje o Brexitu 29. januara

Očekuje se da Velika Britanija prije ponoći 31. januara i zvanično napusti EU

EP planirao i ceremoniju spuštanja zastave Velike Britanije. Agencije

Avaz.ba

20.1.2020

Odbori Evropskog parlamenta (EP) na sastancima u Briselu danas će usvojiti zaključke i nacrt mišljenja o Brexitu, a konačno glasanje EP-a o sporazumu o povlačenju Velike Britanije iz Evropske unije (EU) planirano je za plenarnu sjednicu 29. januara.

Glasanje EP-a o ovom sporazumu predstavlja i posljednju zakonsku proceduru pred stupanje na snagu Brexita.

Očekuje se da će evropski poslanici 29. januara na plenarnom zasjedanju u Briselu podržati ovaj sporazum, a da će Velika Britanija prije ponoći 31. januara i zvanično napustiti EU.

Evropski parlament je za 31. januar planirao i ceremoniju spuštanja zastave Velike Britanije, koja se, pored zastava drugih 27 država članica, nalazi ispred sjedišta Parlamenta u Briselu.

Britanska zastava će biti uvrštena u kolekciju Muzeja evropske historije, koji se nalazi u neposrednoj blizini EP-a u Briselu.

Izlaskom Velike Britanije iz EU promijenit će se sastav i brojnost EP-a, koji će sa 751 pasti na 705 poslanika.

Odlaskom 73 britanskih poslanika, 27 mjesta će popuniti poslanici iz 14 drugih zemalja članica, dok će 46 mjesta ostati da sačeka predstavnike" mogućih budućih zemalja članica".

Novi raspored mjesta u EP-u donijet će veću brojnost već vodećoj Evropskoj narodnoj stranci kao i krajnje desnoj opciji populista. Očekuje se da ove grupacije dobiju osam novih mjesta.

Najviše mjesta, čak 24, izgubit će evropski socijaldemokrati, liberali i Zeleni.

Procjena je da, i uz predstojeće promjene zbog odlaska poslanika iz Velike Britanije, ukupni odnos snaga u EP-u neće biti značajnije promijenjen.

Evropska narodna partija, socijalisti i demokrate i rinju (liberali) i dalje ostaju vodeće političke grupacije.

Indikativna promjena može biti činjenica da će se na četvrtom mjestu, po brojnosti u EP-u, umjesto Zelenih, naći Evropska krajnja desnica (ID).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.