STAVOVI

Papa osudio "barbarsko oživljavanje" antisemitizma

Sljedeće sedmice se obilježava 75. godišnjica oslobođenja logora smrti u Aušvicu koja bi trebala poslužiti kao podsjetnik da ne postanemo ravnodušni

Papa Franjo. Agencije

Avaz.ba

20.1.2020

Papa Franjo danas je osudio "barbarsko oživljavanje antisemitizma" širom svijeta i doveo ga u vezu s porastom populizma.

- Sljedeće sedmice se obilježava 75. godišnjica oslobođenja logora smrti u Aušvicu koja bi trebala poslužiti kao podsjetnik da ne postanemo ravnodušni - rekao je papa Franjo delegaciji "Centra Simon Wiesenthal" dodajući:

- Zabrinjavajuće je što se u mnogim dijelovima svijeta vidi porast sebičnosti i ravnodušnosti, nedostatak brige za druge i stajalište da je ''sve dobro dok je meni dobro'', a kada stvari pođu nizbrdo, prevladaju bijes i zloba.

Istakao je da je to plodno tlo za frakcionizam i populizam koji nas okružuju, gdje brzo izvire mržnja i gdje je ona posijana. 

- I nedavno smo svjedočili barbarskom porastu slučajeva antisemitizma - dodao je, ali nije naveo zemlje ni populističke pokrete. 

Globalno istraživanje Antidifamacijske lige u novembru je zaključilo da su antisemitska stajališta u porastu u brojnim dijelovima svijeta i značajno u istočnoj i centralnoj Evropi, kao i da visok postotak osoba u istočnoj i centralnoj Evropi drži da Jevreji previše pričaju o holokaustu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.