U PROBLEMU

Izrael ne želi da Zelenski i Duda održe govor

Mediji prenose da će jedan od najvažnijih gostiju na međunarodnom forumu u Jerusalemu biti ruski predsjednik Vladimir Putin

Jad Vašem: Svjetski forum sjećanja na holokaust. Agencije

Avaz.ba

21.1.2020

Ukrajinski i poljski lideri Volodimir Zelenski i Andržej Duda neće moći govoriti na Svjetskom forumu sjećanja na holokaust, koji će biti održan 22. i 23. januara u Jerusalemu, u Memorijalnom centru Jad Vašem - odlučio je Izrael.

Zelenski i Duda susreću se s ozbiljnim problemom, navodi list "Times of Izrael". 

Nakon što su proteklih godina pogoršani izraelsko-poljski odnosi zbog, kako tvrdi izraelska strana, negiranja zvanične Varšave da su Poljaci učestvovali u holokaustu, na forumu u Jerusalemu neće doći poljski predsjednik Andržej Duda, kome organizatori nisu omogućili da održi govor.


Duda i Zelenski: Izrael ih teško optužuje. Agencije

Isti problem ima i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova osuđuje glorificiranje onih koje su u Ukrajini odgovorni za masovna ubistva Jevreja tokom Drugog svjetskog rata.

Ukrajinske vlasti tvrde da je to nepravedno, jer su mnogi ubijeni Jevreji porijeklom Ukrajnci, ali Izrael smatra da sjećanje na holokaust ne može biti unutrašnja stvar neke države i odnosa u njoj.

Zelenski će, za razliku od Dude, doći u Jerusalem, iako i on smatra da je čin onemogućavanja njegovog govora - nepravedan.

Mediji prenose da će jedan od najvažnijih gostiju na međunarodnom forumu u Jerusalemu biti ruski predsjednik Vladimir Putin. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.