ŠVICARSKA

U Davosu o zapadnom Balkanu: Evropska unija treba ispuniti obećanja

Učestvovali brojni visoki zvaničnici

Svjetski ekonomski forum u Davosu. AFP

Fu. M. / Avaz.ba

21.1.2020

U okviru jubilarnog 50. svjetskog ekonomskog foruma u švicarskom Davosu održan je i panel o zapadnom Balkanu.

Panel o političkom dijalogu, situaciji i budućnosti te regije održan je iza zatvorenih vrata, uz učešće brojnih visokih zvaničnika.

Kako prenose agencije, na sastanku je učestvovao i šef turske diplomatije Mevlut Čavušolu, koji je u poruci na Twitteru naveo da Turska pridaje veliku važnost stabilnosti i miru na Balkanu.

- Evropska unija treba ispuniti obećanja koja je dala zemljama regije. Treba biti inkluzivna, a ne ekskluzivna - poručio je Čavušoglu.

Bugarski premijer Bojko Borisov rekao je na panelu da Bugarska dosljedno podržava napore zemalja zapadnog Balkana na njihovom putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

- Čvrsto vjerujem da je budućnost zemalja zapadnog Balkana u Evropskoj uniji jer evropski projekt neće biti kompletan bez njih - izjavio je Borisov.

On je dodao da je tokom hrvatskog predsjedavanja EU planiran samit EU i zapadnog Balkana, kako bi se fokus Agende EU zadržao na evropskoj perspektivi regiona.

Moderator panela bio je direktor Svjetskog ekonomskog foruma Borge Mrende, a učestvovali su i predsjednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci), predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Slovenije Marjan Šarec, bugarski premijer Bojko Borisov, premijer Hrvatske Andrej Plenković, šefica švedske diplomatije An Linde i mnogi drugi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.