DAVOS

Tramp: Fon der Lejen je veoma težak pregovarač

Trgovinski sporazum između nas i Evrope nešto je što svi želimo realizirati

Sa susreta Fon der Lejen i Tramp. AFP

Fena

21.1.2020

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) izjavio je u utorak kako je čuo da je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) "veoma težak pregovarač", ali je kazao kako se nada da bi Sjedinjene Američke Države i Evropska unija mogle ostvariti napredak u pregovorima o novom trgovinskom sporazumu. 

- Sjajno je razgovarati sa predsjednicom Evropske komisije, ženom koju veoma poštujem i koja je, moram to reći, veoma težak pregovarač, što je loša vijest za nas - izjavio je Tramp novinarima na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u švicarskom turističkom mjestu Davosu uoči sastanka sa šeficom Komisije.

- Trgovinski sporazum između nas i Evrope nešto je što svi želimo realizirati - kazao je američki čelnik.

Današnji razgovori predstavljali bi prvi susret Fon der Lejen s Trampom, koji ima brojne nesuglasice s Evropom oko porezne i trgovinske politike, uključujući novi digitalni porez koji je Francuska uvela američkim tehnološkim divovima, kao što su "Amazon" i "Google".

- Mislim da nikad ne trebamo zaboraviti da imamo dug historijat zajedničkih temelja, mnogo poslovnih veza, prijateljstava. Američki narod i evropski narod dobri su prijatelji i to je ono na čemu ćemo graditi buduće sporazume - izjavila je Fon der Lejen.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.