VAŠINGTON

Suđenje u Senatu za opoziv Trampa: Senat očekivano odbio prvi amandman demokrata

Ovo je treći put da predsjednik prolazi suđenje o opozivu

Avaz.ba

21.1.2020

Počelo suđenje Donaldu Trampu u Senatu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Suđenje američkom predsjedniku Donaldu Trampu (Trump) počelo je danas žestokom raspravom i međusobnim osudama republikanaca i demokrata u Senatu.

Na samom početku demokrate su uložili amandman na predloženu rezoluciju o pravilima provođenja suđenja kojim traže da Senat naredi Bijeloj kući dostavu određenih dokumenata, ali s obzirom na to da su republikanci u većini, šanse da im se to i ostvari su nikakve.

Kako se i očekivalo, senat nije odobrio amandman kojeg je predložio Čak Šumar (Chuck Schumer), lider demokratske manjine u senatu. Senat je glasao s rezultatom 53:47.

Nakon toga Šumar je predložio i drugi amandman, koji se odnosi na traženje dokumentacije od Stejt departmenta.

Inače, tokom istrage u Kongresu, Trampova administracija ignorirala je sudske pozive koji su poslani:

- Bijeloj kući od koje su se tražili dokumenti o Trampovim razgovorima s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim te snimke u kojima službenici Nacionalnog vijeća sigurnosti izražavaju svoju zabrinutost;

- Pentagonu od kojeg su se tražili dokumenti o neočekivanom zamrzavanju slanja pomoći Ukrajini koje je naredio Tramp;

- Uredu za poslovanje i budžet, koji je dio Bijele kuće, od kojeg se tražila dokumentacija i mejlovi o internim potezima vezanim za uvođenje i opravdanje zamrzavanja slanja američke vojne pomoći Ukrajini;

- Stejt departmentu, od kojeg su se tražili poruke i mejlove, koje su razmijenili ljudi koje je imenovao Tramp, među njima i Majka Pompea (Mike Pompeo), o vršenju pritiska na ukrajinsku vladu;

- Ministarstvu energetike, od kojeg su se tražili dokumenti o kontaktima ministra Rikija Perija (Ricky Perry)  i ukrajinskih službenika te njegova komunikacija s ljudima koje je Tramp imenovao o Ukrajini.

Sam Tramp, koji se nalazi u Davosu na Svjetskom ekonomskom forumu s velikom pažnjom prati šta se dešava, a samo je na Twitteru napisao:

- Pročitajte transkripte - napisao je.

Podsjećamo, Demokrate su optužili Trampa da je pokušao izvršiti pritisak na Ukrajinu u pogledu uplitanja na izbore 2020.

Naime, skandal je vezan uz telefonski poziv 25. jula u kojemu Trump pritišće ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da objavi istragu protiv bivšega potpredsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden), potencijalnog Trampovog suparnika u izborima u novembru.

Ovo je treći put da predsjednik prolazi suđenje o opozivu.

Prije Trampa to su prošli Endrju Džonson (Andrew Johnson) 1868. godine i Bil Klinton (Clinton) 1999. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.