SVIJET

Saudijski princ Bin Salman hakirao telefon vlasnika ''Amazona''

Velika količina podataka je za nekoliko sati preuzeta s Bezosovog telefona, ali se, kako se navodi, ne zna koji su podaci preuzeti

Džef Bezos. Agencije

Avaz.ba

22.1.2020

Prema pisanju lista "Guardian", telefon vlasnika "Amazona" Džefa Bezosa (Jeff) je hakiran nakon što je primio poruku putem aplikacije WhatsApp, poslane s ličnog broja princa, prestolonasljednika Saudijske Arabije Mohameda bin Salmana (Mohammed).

Poruka je, prema rezultatima forenzičke analize, bila šifrirana i sadržavala je zaražene podatke.

Bezos je do 1. maja 2018. godine razmjenjivao prijateljsku prepisku, dok mu na telefon nije stigla datoteka koju nije zatražio od saudijskog prestolonasljednika, saznaje "Guardian" od neimenovanog izvora. 

Velika količina podataka je za nekoliko sati preuzeta s Bezosovog telefona, ali se, kako se navodi, ne zna koji su podaci preuzeti. 

Kako se navodi, novo otkriće može dovesti do ponovnog otvaranja istrage o aktivnostima Bin Salmana i njegovih bliskih saradnika prije ubistva Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi), novinara "The Washington Posta".

Kašogi je ubijen 2. oktobra 2018. godine, nakon što je ušao u konzulat Saudijske Arabije i Istanbulu, što je izazvalo osudu svjetske javnosti.

Saudijske vlasti su, nakon početnog poricanja da je novinar ubijen, priznale zločin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.