SVIJET Francuski predsjednik povodom 75. godišnjice oslobađanja "Aušvica"

Makron posjetio Izrael: Svakodnevno se treba boriti protiv antisemitizma

Eliminirati mržnju s digitalnih platformi

Avaz.ba
22.01.2020 12:15

Emanuel Makron

Foto: Arhiv

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) istakao je svoju "svakodnevnu borbu" protiv antisemitizma u poruci objavljenoj za vrijeme njegove posjete Izraelu povodom 75. godišnjice oslobađanja koncentracijskog logora "Aušvica". 

Sedamdeset i pet godina nakon oslobađanja preživjelih iz "Aušvica", građani Francuske i drugih država meta su jer su Jevreji. Takav povratak mržnje progoni naše današnje doba, poručio je francuski predsjednik u svojoj poruci upućenoj Jad Vašemu, mjestu sjećanja za žrtve holokausta.  

- Tu borbu protiv antisemitizma vodim svaki dan, u svojim govorima, ponašanju, na internetu - rekao je Makron. 

Francuski predsjednik pozvao je digitalne platforme, vlasti, civilno društvo i pojedince da "eliminiraju sadržaje pune mržnje''.  

  • Benjamin Netanjahu
    Benjamin Netanjahu Foto: Arhiv

- Ako se ne reagira ili okrene pogled, to znači biti sudionikom - rekao je Makron u poruci čiji je tekst objavljen na hebrejskom i u izraelskim dnevnim novinama.  

Susreo se s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom (Netanyahu), a održat će razgovore i s izraelskim kolegom Reuvenom Rivlinom, kao i čelnikom opozicije Benijem Ganzom (Benny Gantz). Poslije podne ide u Ramalu, gdje će se susresti s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom (Mahmoud Abbas).  

Makron će se obratiti i francuskoj zajednici u Izraelu, zabrinutoj oko rasta antisemitizma u Francuskoj.  

Francuska ima najveću jevrejsku zajednicu u Evropi, koja broji oko 550 hiljada pripadnika, a učestali su napadi na tu manjinu - samo 2018. bilo ih je više od 500, što je rast od 74 posto u odnosu na godinu prije toga. 

Komentari

NA VRH