POLJSKA

Škola koja je zabranila kukanje i žalbe: Trebamo gledati ono što je dobro, pozitivno

Eksperiment učenja optimizmu od malih nogu u školi za sada ima samo jednu manu - ne predviđa nikakve kazne za onog ko zabranu prekrši

Najbolje je početi od malih nogu. Agencije

Avaz.ba

22.1.2020

Osnovna škola br. 143 u Varšavi u Poljskoj odlučila je da po svaku cijenu nauči Poljake optimizmu i kao prvi korak, u nadi da će njen primjer slijediti i druge škole, zvanično je zabranila bilo kakve žalbe, negativne primjedbe i kukanje.

Za sada nema kazni za one koji prekrše pravila. Agencije

Učenje optimizmu

- Zabrana da se đaci žale počinje od praga škole. Podsjećamo sami sebe da trebamo gledati ono što je dobro, pozitivno, a ne da kukamo - objasnila je poljskoj televiziji TVN24 učiteljica u školi Aneta Puhala.

Direktorica škole Kristna Jakubovska vjeruje da će na taj način naučiti đake, učitelje i roditelje da se zamisle vrijedi li samo kukati ili je bolje primijetiti šta je pozitivno, a takav način učenja optimizmu od malih nogu uslijedit će nakon raspusta i u jednoj osnovnoj školi i obdaništu u mjestu Tihi na jugu Poljske.


Napisane i knjige

- Poljaci stoljećima vole pisati o sebi kako su prljavi, neuredni, ne poštuju pravila. Svi znamo te stvari. To je trajna poljska slika vlastite zajednice. Ali kukamo manje nego prije 30 godina - kazao je sociolog Adam Leščinski.

Poljski psihijatar Marek Jurašek upozorio je da su o toj sklonosti Poljaka da kukaju, žale se i s pesimizmom gledaju na svijet i društvo napisane i knjige, a da se takav tip junaka pojavljuje često i u literaturi.

- Postoji zaraza kukanjem koje izaziva stres. U društvu s više simpatija gledamo na onog ko se žali. A ako neko priča - super, kupio sam auto, idem na ljetovanje - na takve osobe se gleda s antipatijama i ne volimo ih - kazao je psihijatar Jurašček.

Eksperiment učenja optimizmu od malih nogu u školi za sada ima samo jednu manu - ne predviđa nikakve kazne za onog ko zabranu prekrši.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.