ZDRAVLJE

U upotrebi kamere za provjeru temperature putnika zbog koronavirusa

U toku zasjedanje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na kojem se raspravlja o proglašenju globalne vanredne situacije

Termalne kamere na aerodromima i graničnim prijelazima. Twitter

Avaz.ba

22.1.2020

Svijet je u opasnosti od novog koronavirusa, koji se ubrzano širi, a na aerodromima i graničnim prijelazima koriste se termalne kamere kojima se može provjeravati temperatura putnika. Kamere se koriste kako bi se otkrili oboljeli od novog koronavirusa, koji je potekao iz Kine, a od kojeg je devet osoba umrlo i više od 400 zaraženo. 

Ovaj virus pojavio se u kineskom gradu Vuhanu, na tržnici divljih životinja i u ribarnici. Prvi oboljeli pojavili su se krajem prošle godine, a jutros je i zvanično rečeno da se može prenijeti s čovjeka na čovjeka.

Kako bi se zaustavilo širenje u humanoj populaciji, trenutno je u toku zasjedanje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), na kojem se raspravlja o proglašenju globalne vanredne situacije kako bi se preduzele agresivnije mjere.



Kina i druge zemlje već su preduzele određene mjere, a jedna od njih je i provjera putnika termalnim kamerama.

Ove kamere funkcioniraju tako što se prolazak putnika neometano odvija, a one "hvataju" one koji imaju temperaturu.

Termalne kamere Kinezi su uveli prije nekoliko dana. Osim na aerodromima, oni provjeravaju i svakog putnika u avionu. Ukoliko neko ima temperaturu, hospitalizira se u karantin na 24 sata radi praćenja.

Kontrole tjelesne temperature dolazećih putnika uvedene su u cijeloj Aziji, Sjedinjenim Američkim Državama, Italiji, Engleskoj, Turskoj...

Prema najnovijim informacijama, broj zaraženih novim tipom koronavirusa u Kini porastao je na 440, a devet ljudi je umrlo.

Ova bolest izaziva upalu pluća, prenosi se s osobe na osobu, adaptira se i mutira, a dobili su je i zdravstveni radnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.